Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у манастиру Режевићи у Паштровићима.
Владика је претходно са свештенством и вјерним народом обавио мало освећење цркве Светог Василија Великог, која се налази у близини манастира.
У току Литургије Митрополит Амфилохије је у искушеничку ризу обукао послушника ове Свете обитељи Горана Марића.
На крају Свете службе, након причешћа вјерних, Владика је са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач у славу и част Светог Василија Великог, поводом обновљења његовог храма.
Господин Митрополит је у архипастирској бесједи рекао да је спољашњи чин бриге о чистоти тијела само указање на оно што такође треба да чинимо свакодневно – да чистимо своју душу и своје биће.
„То треба да чинимо, не само једанпут, двапут и трипут у току дана, него непрекидно, од ране зоре и у току двадесет и четири часа“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је рекао да то треба да чинимо због тога да нам се не би догодило оно што је Господ говорио фарисејима – да чисте здјелу споља.
„Чисте своје своје тијело и одржавају закон Мојсијев тим очишћењем спољашњим, а изнутра су као окречени гробови, пуни нечистоте, прљавштине и загађења“, објаснио је Владика.
Владика Амфилохије је рекао да као што је људско тијело увијек у опасности да оболи, исто тако је, ако не и више, човјекова душа, човјеков ум, човјеково срце, унутарњи човјек у непрекидној опасности да се загади.
Након Литургије у манастиру Режевићи је одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: барског и будванског.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This