Izaberite stranicu

На гробљу „Жуже“ у селу Горња Лохиња општина Грачаница оскрнављени  су надгробни споменици. Наиме, порушена су три надгробна споменика о чему је обавијештена и полиција Полицијске станице Грачаница, чији су инспектори и извршили увиђај.

Од пријератних 600 Срба у овом селу сада има само 7 . Ово дјело  доприноси осјећају непожељности  Срба у овој локалној заједници.

Јереј Јовица Лазаревић

За сада непознати вандали оскрнавили су српско православно гробље на Дураћу у Доњој Лохињи, у федералној општини Грачаница, на коме је оштећен већи број споменика, сазнаје Срна од Срба који су данас дошли на ово гробље да прислуже свијеће својим прецима и уреде гробље.
Мира Васић Гранде, која сада живи у Њемачкој, изјавила је Срни да је на гробљу била и у недјељу, 21. априла, али да тада нису примијећена никаква оштећења.
“Остала сам данас запрепашћена када сам угледала преврнуте и оштећене споменика“, изјавила је она и додала да не може схватити да неко узнемирава мртве који сада почивају у селу из кога је почетком протеклог рата цјелокупно становништво протјерано и у које се до сада вратило само шест породица.
О свему је обавијештена полиција у Грачаници и обављен је увиђај. Истрага је у току.
Православна црква Светог Вазнесења Господњег у Грачаници, у Федерацији БиХ /ФБиХ/, поново је оскрнављена, јер је разбијено стакло на прозору храма.
Јереј Јовица Лазаревић изјавио је Срни да је оштећење примијетио у недјељу, 21. априла, али да не зна када је ово недјело учињено.

(СРНА)

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This