Izaberite stranicu
У недељу Крстопоклону, 23. марта 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије Аустралијско-новозеландске Господин Иринеј, служио је свету Архијерејску Литургију у храму светог Николаја Мириликијског Чудотворца у Бризбејнском насељу Вајкол.
Епископу су овом приликом саслуживали високопречасни Велибор Бојичић (старешина храма), преподобни јеромонах Јустин Хиландарац, пречасни јереј Никола Стефанов, као и високопреподобни архиђакон Силуан (Мракић).
Свету Архијерејску Литургију украсио је својим предивним и молитвено проникнутим певањем црквени хор „Завичај“.
После светог Јеванђеља Епископ се обратио свима присутнима са надахнутом беседом. У својој беседи Епископ је направио паралелу између Крста Господњег и Рајског дрвета познања добра и зла, а исто тако између Старог и Новог Адама. Наиме, Епископ је указао на то како је Стари Адам својом непослушношћу затворио (преко дрвета) врата рајска људском роду, а као консеквенцу истог, увео смрт у тварни свет. Нови Адам – Богочовек Христос са друге стране, својом послушношћу према Богу и Оцу, преко дрвета (и то Крстног) поново отвара врата рајска човеку и целокуној твари, дарујући им оно што је Бог и назначио као њихов једини и исправни модус постојања – живот вечни, рекао је Епископ.
На светој Литургији пререзани су славски колачи црквене школе /фолклорне групе „Косовски Божури“ и српског православног омладинског покрета „SOYA“ у част њиховог заједничког небеског заштитника, великог ерудите и духовног горостаса – светог Николаја Српског.
Литургијско расположење се наставило и у црквеној сали где су вредни родитељи дечице и чланови SOYA-e припремили трпезу љубави. Овом приликом подељене су и захвалнице од сране Фолклорне Групе „Косовски Божури“ које је свечано уручио заслужнима Епископ Иринеј.
Након овога су се обратили присутнима старешина храма високопречасни протојереј-ставрофор Велибор Бојичић, који се срдачним и топлим речима захвалио Епископу на указаној дугогодишњој пожртвованој љубави и части да из године у годину присуствује слави. Затим су се обратили и председник ЦО господин Јевто Минковић и председница Фолклорне Групе „Косовски Божури“ госпођа Гордана Петровић са речима благодарности. На крају се обратио свима Епископ са очинском поуком и речима љубави које су сви тако пажљиво слушали и примали
Све се завршило како је и започело – све у славу Божију!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This