Izaberite stranicu

У недељу 23. марта 2014. године, након Свете Литургије, у патријаршијским просторијама Храма Христа Спаситеља у Москви одржан је сусрет Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила са првим замеником министра унутрашњих послова, главнокомандујућим Унутрашње војске МУП РФ, генералом армије Н. Е. Рогожкином, саопштава Патриархия.Ru.
Обраћајући се Предстојатељу Руске Православне Цркве, Н. Е. Рогожкин је истакао важност духовног старања о војницима Унутрашње војске, који понекад бранећи свој народ долазе у ситуацију да ризикују свој живот и здравље. Он је такође саопштио да руководство МИП пружа подршку и стара се о породицама бораца, који су убијени или повређени приликом испуњавања службених обавеза. „Код нас нема остављених“ – нагласио је главнокомандујући. — Децу уписујемо у школе, а женама материјално помажемо. Тако радимо у свим регионима, тако ћемо и наставити да чинимо по читавом свету“.
У свом одговору Његова Светост Патријарх Кирил је захвалио главнокомандујућем Унутрашње војске на разумевању важности духовног фактора у животима војних лица.
Затим је у Црвеној сали Храма Христа Спаситеља одржан састанак Његове Светости Патријарха Кирила са војним лицима и ветеранима Унутрашње војске МУП-а Русије.
Састанку су присуствовали генерал армије Н. Е. Рогожкин, в. д. председника Синодског одељења за односе са Оружаним снагама и правосудним орагнима протојереј Сергеј Привалов и свештенство Руске Православне Цркве које се у духовном смислу стара о војним лицима Унутрашње војске.
Његова Светост Патријарх Кирил се војницима обратио следећим речима:
„Док постоје људи попут вас, постојаће и Русија. Када је главна ствар у животу човековом материјално богатство, тада он постаје веома слаб и неспособан да обави важне задатке. Човек се раслабљује и говори: „Шта ми је највише потребно? И зашто ми је све ово потребно?“ Али служба у Унутрашњој војци, која је служба очи у очи са смртном опасношћу, не може бити диктирана прагматичним разлозима. Никаквом земаљском коришћу није могуће компензовати људски живот. Шта је терало наше војнике да бране Отаџбину током Великог отаџбинског рата, као и кроз целу историју Русије? Шта тера човека и сада да креће у напад и иде у сусрет непријатељу? И та способност борбе са непријатељем увек захтева велику унутрашњу снагу.
Ви сте заиста елита наших Унутрашњих трупа и ја бих желео од срца да вам се захвалим. Драго ми је што Унутрашња војска не оставља своје и што води рачуна о онима који су постали инвалиди, као и о онима који су у животним потешкоћама. Нека би дао Господ да се тако и настави, јер је потребно да осећате пружену руку другога, потребно је да осећате подршку другова.
Хтео бих од свег срца да вам пожелим Божију помоћ, а посебно унутрашњи мир и утеху онима који су пострадали, као и онима који су постали инвалиди. А ми ћемо се молити за вас и пружати вам подршку. Запамтите да је Црква – ваш најближи савезник. Црква се никада не повлачи, а ако са нама буду храбри војници – онда је то вредно тога. Хајде да заједно заштитимо нашу Отаџбину, и тада ће и Бог бити с нама.“
Затим је Његова Светост војним лицима уручио пригодне поклоне.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This