Izaberite stranicu

Антиохијска Православна Архиепископија за Северну Америку са тугом је објавила да је претрпела тежак губитак: Високопреосвећени Митрополит Њујорка и Северне Америке г. Филип (Салиба) упокујио се у Господу 19. марта 2014. у 84. години живота.
Митрополит Филип је рођен 10. јуна 1931. године у планинском селу Абу Мизан у Либану. Родитељи су му на крштењу дали име Абдулах, што на арапском значислуга Божји. Са четрнаест година уписује чувену Баламандску богословију у Триполију (Либан). Са осамнаест година постаје ђакон и секретар будућег Патријарха Антиохије и свег Истока Александра, тада игумана манастира. Наредних година на Богословији предаје арапски језик и књижевност.  Студирао је на Универзитету у Лондону и грчкој Богословији Часног Крста у Сједињеним Америчким Државама. Дипломирао је на руској Духовној академији Светог Владимира.
Његова прва служба била је у храму Светог Ђорђа у Детроиту. На чело Антиохијске Архиепископије за Северну Америку стаје 1996. године. Ова Архиепископија данас има 266 парохија, девет епископа, више од 400 свештеника и ђакона, омладинске и женске организације, публикације на енглеском и арапском језику. 2011. године митрополит Филип је прославио 45 година архијерејске службе. Због две операције на срцу зиму је проводио на Флориди, осим током Божићних празника када је служио у Саборној цркви Светог Николе у Бруклину, Њујорк, административном и духовном седишту Архиепископије.
Током лекарског прегледа 10. марта претрепо је срчани удар. Преминуо је 19. марта 2014. године у 84. години живота.
Вечнаја памјат!

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This