Izaberite stranicu

Свети Синод је испунио молбу Епископа махачкалинског и грозњенског Варлаама за оснивање Новосинајског мушког манастира посвећеног Пресветој Богородици на станици Орџоникидзевскаја (Сљепцовскаја) Сунженског рејона Републике Ингушетија(журнал бр. 24, став 12).
За игумана јединог манастира Махачкалинске епархије, која је основана крајем 2012. године, наречен је епископ Варлаам.
Како је порталу Патриархия.ru саопштио епископ Варлаам, манастир се организује као архијерејско подворје храма Покрова Пресвете Богородице на станици Орџоникидзевскаја, где је већ постављена неопходна инфраструктура.
Такође се планира оснивање скита Новосинајског манастира у Џејрахском рејону Ингушетије, где се налази један од најстаријих хришћанских храмова Русије (по неким подацима из 8. или 9. века после Христа) – Тхаба-Ерди.
„Без обзира на то што су сви аутохтони становници републике муслиманске вероисповести, храм који сведочи о исконским традицијама хришћанства на Северном Кавказу, остаје национална светиња ингушког народа, што би само по себи могло да послужи као основа за обнављање литургијског живота на тим просторима“ – нагласио је епископ Варлаам.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This