Izaberite stranicu

У среду  19. марта 2014. године  у Епископији  у Босанском Петровцу Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије примио је Господина Кан Вина, службеника за људска права у Америчкој амбасади БиХ у Сарајеву.
Овај састанак уприличен је посредовањем Госпође Оливере Јовановић из Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине са циљем упознавања Америчке амбасаде о животу и проблемима православних Срба у Епархији бихаћко-петровачкој а нарочито у дијелу Епархије у Федерацији Босне и Херцеговине.  Првенствено, овим састанком Господин Вин је упознат са настојањима Меџилиса Исламске заједнице Босанска Крупа да изграде џамију у насељу Говедарница у Босанској Крупи на парцели свега пар метара удаљеној од мјеста стратишта Срба, гдје је 1941. године убијено 56 Срба  и гдје је 1995. године девастиран и порушен православни парохијски дом,  а 1998. године је испред парохијском дома уклоњено спомен обиљежје пострадалим Србима.
Господин Кан, који је по први пут у Петровачком и Крупском крају, упознат је и  са другим проблемима, социјалним условима и тешкоћама опстанка Српског народа. Епископ Атанасије је истакао, да је приликом доласка у Босанску Крајину прошлог августа нарочито изразио жељу да ради на отклањању свих несугласица и тензија међу народима и религијама у овом крају насталих у прошлости, али да је разочаран чињеницом да се православни Срби континуирано истискују са ових простора разним отвореним притисцима. Као илустрацију тога истакао је примјер онога што се догађа у Босанској Крупи: Док је православни свештеник Карађорђе Дерајић 2003. године, долазећи у Босанску Крупу, затекао у овоме граду 97 храбрих Српских повратничких породица, до данас је тамо успело да се задржи само њих десет, док су остале породице, због бесперспективности живота за Србе у овоме граду, морале поново да оду у изгнанство. А, ето, и сада насилно се настоји изградити џамија на простору гдје су до скора живели само православни Срби, иако би се могло наћи простора за џамију на другом месту.
На крају састанка Господин Кан је захвалио Епископу Атанасију на пријему и изразио захвалност на отворености и обећао да ће обратити пажњу на оно што је речено на овом састанку.
Са друге стране Епископ Атанасије је захвалио Кан Вину на посјети и пожелео да ова посјета донесе будуће садржајне догађаје на задовољство свих који живе у Босанској Крупи и околини.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This