Izaberite stranicu

Пети словенски фестивал умјетности „Златни витез“ отворен је 14. марта у Великој сали Кино дома, посвећен 200-ој години М.Ј. Љермонтова. Приказан је ауторски филм Николаја Бурљајева „Љермонтов“, а прије тога на сцени се чула музика Бориса Петрова компонована за филм, у извођењу Државног симфонијског оркестра, под диригентском палицом Сергеја Скрипке, пише Благовест-инфо.
На вечери коју је водио предсједник „Златног витеза“, заслужни умјетник Николај Бурљајев, наступао је Московски синодални хор под руководством  Алексеја Пузакова, лауреати међународних награда Јулија Бурљајева и Дмитрије Степанович.
Подсјећамо да је словенски  форум умјетности „Златни витез“ настао прије пет година из истоименог филмског форума, а састављен је из неколико годишњих фестивала: филмских, позоришних, књижевних, музичких, фестивала ликовне умјетности, као и форума еколошког филма и руских борилачких вјештина.
„Ове године имаћемо више програма  него што је дана у години“, обећао је са сцени Н.Бурљајев. Како показује искуство претходних година, форум има више од петсто програма годишње. Пети словенски форум је посвећен најважнијем овогодишњем датуму, 700-ој години преподобног Сергија Радоњешког, који је сабрао све нас, сабрао Русију, који је рекао: „Љубављу и јединством ћемо се спасити“. А како је то важно сада“.
Најављен је годишњи програм Петог словенског форума умјетности.
У марту се отвара Пети словенски форум ликовне умјетности у галерији Шилова.
У концертној сали П.И.Чајковског 20. маја стартује Пети музички форум „Златни витез“, на коме ће учествовати музичке, хорске и плесне групе. Концерти ће се одржавати у  више од тридесет градова Русије, у сусједним и другим страним земљама.
Томск се спрема да организује XXIII међународни филмски фестивал „Златни витез“ од 22. до 31. маја. Очекује се  око 150 учесника и гостију из двадесет пет земаља свијета. Гледаоци томске области видјеће од 150 до 200 филмова.
Од 8. до 12. јуна Словенски форум умјетности „Златни витез“ оджаће се у Ставропољу и представити од 20 д 30 најбољих филмова, које је жири наградио. Такође ће наступити неколико хорова из Русије, симфонијски оркестар, пјевачки и плесни ансамбл из Србије.  Театар „Нешанел арт“ из Бугарске, под руководством Нешке Робеве представиће спектакл „Орисија“ , који је синтеза балета, акробатике и бугарског фолклора.
Закључна етапа Петог књижевног форума „Златни витез“  биће почетком септембра у  Минску, у оквиру празновања Дана белоруске писмености.
Од  24. до 30. септембра у Хабаровску ће се одржати међународни духовно-морални филмски фестивал „Златни витез“. „То је редовни форум, само без жирија“, објаснио је Бурљајев.

Дванаести међународни позоришни форум „Златни витез“ биће одржан од 26. новембра до 4. децембра у Централном академском театру Руске армије. Он ће окупити колективе руског реалистичког театра, класичне позоришне школе из Русије и иностранства.

Затварање Петог словенског фестивала умјетности „Златни витез“ биће 5. децембра у сали за црквене саборе Храма Христа Спаса.

Извор: Православие.Ру

 

Pin It on Pinterest

Share This