Izaberite stranicu

Академијом у Дому културе у Грачаници синоћ је обележена десетогодишњица мартовског погрома над Србима.
„Никада не треба да заборавимо ужасне слике страдања“, рекао је владика рашко-призренски Теодосије.
На десету годину страдања 17. марта у Грачаници су први пут приказани снимци из Подујева, у којем је, неколико стотина Албанаца палило и рушило цркву св. Илије. Слика Албанца који покушава да откине крст са цркве одавно је обишла свет, али је овом приликом приказано и како је немио догођај планиран и шта се све дешавало пре тога.
На академији уприличеној поводом сећања на деценију мартовског погрома, говорио је владика рашко-призренски Теодосије који је рекао да слике страдања никада не треба да заборавимо.
„Нека 17. март буде свима опомена да се сећамо и да никада не заборавимо те тешке тренутке. Пред нашим очима стално треба да буду те ужасне слике страдања, али због тога не треба да очајавамо и да будемо у безнађу већ то треба да нам буде подстрек да учврстимо нашу веру“, рекао је владика Теодосије.
Присутнима су своја сећања на погром забележена кроз поезију и прозу говорили др. Митра Рељић, књижевник Ратко Поповић и професор Драгомир Костић.
Хор Бранислав Нушић из Косовске Митровице и хор обновљене призренске богословије свети Кирило и Методије, извођењем црквених песама обогатили су синоћњи догађај.

Извор: КИМ радио

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/14487/20_03_2014_akademija_gracanica.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This