Izaberite stranicu

Од 6. до 9. марта ове године у Фанару (Истанбул), предстојатељи и представници свих Православних аутокефалних Цркава, на позив Његове Свесветости Патријарха константинопољског и васељенског господина Вартоломеја, донијели су неколико одлука у вези са актуелним питањима из живота Православне Цркве.

Предстојатељи су ријешили да се географске границе Епископских савјета у Сјеверној и Јужној Америци, установљене Четвртом свеправославном конференцијом у Шамбезију, унеколико промијене, и то тако што су основали посебни Епископски савјет за Канаду и све земље које су изван Сједињених америчких држава припојиле Епископском савјету Латинске Америке, тако да данас на подручју Сјеверне Америке постоје два Епископска савјета: Сједињених америчких држава и Канаде, а подручје Јужне и Централне Америке је обједињено, укључујући и Мексико, у јединствени Епископски савјет Латинске Америке.

Неколико битних одлука је донијето у вези са сазивањем Светог и Великог сабора Православне Цркве, чије се сазивање очекује још од 20-тих година XX вијека. Једна од најважнијих је да је договорено да ће се све одлуке доносити консензусом, како у припремном предсаборском периоду тако и на самом Сабору, а свака од аутокефалних Цркава имаће један глас приликом одлучивања. Уколико не буде непредвиђених дешавања, Васељенски Патријарх ће сазвати Свети и Велики Сабор Православне Цркве током 2016. године у Цариграду.

Такође је договорено да ће Сабору предсједавати Васељенски Патријарх, а предстојатељи осталих Православних Цркава сједјеће њему са десне и лијеве стране, а уз сваког поглавара ће сваку Цркву представљати највише 24 епископа. Оне Цркве које имају мање од 24 епископа биће представљене својим цјелокупним епископатом.

Донијета је одлука да се оснује Посебна међуправославна комисија, коју ће сачињавати по један Епископ и један савјетник из сваке од Аутокефалних Цркава и која ће имати за дужност да отпочне свој рад у септембру ове године и да га заврши до Васкрса 2015. године. Ова Комисија ће се бавити поновним разматрањем текстова ”Православна Црква и екуменски покрет”, ”Однос Православне Цркве са осталим хришћанским свијетом” и ”Допринос Православне Цркве ширењу мира, правде, слободе, братства и љубави међу народима и искорјењивању расних и других разлика”. Уколико за тим буде потребе, Комисија ће извршити редакцију већ раније усвојених докумената за Велики Сабор: ”Питање календара”, ”Брачне сметње” и ”Значај поста и његово држање данас”.

У складу са одлукама Предстојатеља, у првој половини 2015. године биће сазвана Предсаборска Православна конференција ради прихватања текста ”Аутономија у Православној Цркви и начин њеног проглашавања”, усвојеног на Међуправославној припремној комисији 2009. године, као и осталих ревидираних текстова горе поменутих. Припремној комисији је дато у задатак да додатно расправи о темама ”Аутокефалија и начин њеног проглашавања” и ”Диптиси” и да, уколико постигне сагласност и по овим питањима, и њих прослиједи на потврду Предсаборској свеправославној конференцији, а затим Светом и Великом Сабору.

На Сабрању су, у име Српске Патријаршије, поред Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, учествовали и Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ новосадски и бачки господин Иринеј и протопрезвитер Гајо Гајић, сарадник Одјељења за спољне црквене послове Српске Патријаршије.

Pin It on Pinterest

Share This