Izaberite stranicu

У недељу (16.03.2014.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Ђеврскама уз саслужење свештенства Епархије далматинске. Пре почетка Свете Литургије Епископ Фотије је извршио мало освећење храма Светога пророка Илије у Ђеврскама, пошто је недавно био проваљен. Непознати починиоци су оскрнавили свети храм на тај начин што су побацали свете иконе и Свето Јеванђеље, као и антиминс са Светога Престола.

Поред тога Епископ Фотије је благословио нове полијелеје који су приложени овоме светоме храму, тако да је сада црква Светога пророка Илије у Ђеврскама потпуно довршена.

У својој беседи Епископ Фотије је рекао да друге недеље поста празнујемо Светог Григорија Паламу великог учитеља и заштитника Светога православља. Поред тога Епископ Фотије је рекао да се православни Срби у Далмацији требају сакупљати око својих светиња, својих манастира и да обнова духовног живота и повратак нашег становништва у Далмацију иде управо уз обнову наших цркава и манастира. Најбољи пример за то је Црква Светог пророка Илије у Ђеврскама која је потпуно обновљена и фрескописана. То не би било довољно да се и народ није вратио у Ђеврске. Тако желимо да буде са свим црквама широм далматинске Епархије.

После Свете Литургије за све присутне и госте и сво свештенство приређена је трпеза љубави у ЦО Кистање трудом и залагањем надлежног свештеника оца Ђорђа Веселиновића.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This