Izaberite stranicu

Поводом јубилеја 300 година од рођења и 235 година од мученичке кончине светог Козме, у Грчој и неким страним земљама одржавају се  научне конференције, изложбе, концерти духовне музике и други догађаји.
9. марта у етолском граду Фермо презентована је нова поштанска маркица коју је емитовала „Поштанска служба Грчке“, поводом три вијека од рођења равноапостолног Козме. Сала у којој се одржавала презентација једва је примила све заинтересоване, саопштава AgionOros.Ru.
Обраћајући се окупљенима, градоначелник Ферма је рекао: „Наша област се поноси тиме што је овдје рођен, одрастао и почео са радом свети Козма Етолски… Ријечима се не могу описати његове заслуге: равноапостолни Козма је спасао народ од исламизације и потпуног губитка идентитета“.
Митрополит етолски Козма је истакао: „Сви ми смо захвални Светитељу. Козма Етолски је духовно оживио нашу отаџбину, спасао је од погибије. И данас нам даје идеале и вриједности. Свети Козма носи Христову свјетлост друштву, породицама, младима. Његова заоставштина је посебно актуелна данас када савремени владари Грчке дјелују противно његовим завјетима“.
Предсједник друштвеног савјета „Поште Грчке“ испричао је зашто је одлучено да се обиљежи сјећање на светога емитовањем поштанске марке: „Наслеђе Козме Етолског актуелно је и данас. Он је био прави патриота који није одустајао у условима притиска унутрашњих и страних непријатеља, и себе је жртвовао за друге“.
У новембру-децембру 2014. године у Москви ће се одржати међународна научна конференција посвећена равноапостолном Козми Етолском. Сва излагања публиковаће Издавачка кућа „Света Гора“. Пријаве слати на адресу zoaf@yandex.ru.

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This