Izaberite stranicu

У Недељи Православља, наша Света Црква прославља успомену на победу над два века дугом иконоборачком јереси, односно целосни тријумф Православља, у који су уткани подвизи и страдалништва читаве армије Спаситељевих следбеника током двомиленијумске историје. Овог великог догађаја сећамо се постом и молитвом оплемењени, са циљем да се обожимо, сабрани у Цркви Православној, која је одолела нападима свих овоземаљских непријатеља и која постоји да нас грешне чини бољим, беседио је Владика Милутин на Светој Архијерејској Литургији у Храму Васкрсења Господњег, премалог за сав верни народ сабран на богослужењу.
– Радујте се, браћо и сестре! Данас се ваша тела сједињују са телом Господа Христа, а вашим венама потећи ће и доћи у ваша срца света крв Његова… Најважније је да волимо своје ближње- суседе, људе из других градова и села, на свим континентима… Јер, сваки човек је икона Божја. И у највећем зликовцу Бог се може видети. Волимо све људе и живимо у миру са њима! Кажу Свети оци да од њих зависи наше спасење. Да ли смо нахранили гладне, напојили жедне, сужње у тамницама обишли… То ће нас Господ питати у часу Страшнога суда. Прави Хришћанин то зна и чини дела милосрђа – поручио је Владика Милутин бројним верницима у највећем градском храму.
Важно је да знамо да Светој чаши никада не приступамо ако смо у завади са неким, да нам причест не би била на суд и осуду. Само искрено покајани и телом и духом очишћени можемо унети Бога у себе и радост у дом свој, саветује ваљевски архијереј.
Посебну лепоту богослужењу у Недељи Православља дао је Дечји црквени хор „Бели анђео“ са диригентом Владимиром Флорјанчићем, музичким педагогом. „Бели анђео“ окупља талентоване малишане основношколског узраста, а његов идејни творац и оснивач је дипломирани теолог Владимир Ракић, појац у Храму Васкрсења Господњег.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This