Izaberite stranicu

Недеља Православља литургијски је прослављена широм Косова и Метохије. Централна прослава Недеље Православља, у Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској, одржана је у Призрену, у храму светог Ђорђа, где је Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ Теодосије. Eпископу су саслуживали архимандрит Михаило, протојереј-ставрофор Милорад Цветковић, протојереј-ставрофор Синиша Миленковић, протојереј Светислав Трајковић, протосинђел Андреј, протојереј Саво Шмигић, јереј Слободан Ђорић и протођакон Зоран Гођевац.
Поред ђака Призренске Богословије који су својим велелепним појањем улепшали богослужење, Светој Литургији су присуствовали и верници из разних крајева Косова и Метохије, који су приступили Светом Причешћу.
Након свете Литургије, по обичају на Недељу Православља, верници су са иконама у рукама, предвођени својим Епископом кренули у Литију око храма. Епископ Теодосије се након Литије обратио вернима беседом у којој је подсетио на историјат и значај Недеље Православља.
У Призрен је донесена икона Пресвете Богородице „Державнаје“, поклон Рускога народа косовским Србима. Ова икона је након Литије, благословом Епископа Теодосија, однета у манастир Успења Пресвете Богородице у Ђаковици да буде заштита и благослов сестринству овога манастира.
У Ђаковици Владику који је донео икону Пресвете Богородице дочекали су дечански монаси, сестре из Ђаковице и монахиње из манастира Гориоч. Потом је у храму Успења Пресвете Богородице одслужен и молебни канон Богомајци за спасење народа православнога.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This