Izaberite stranicu
Недеља Православља је и 2014. године торжествено обележена у Сиднеју међуправославним саслужењем недељне вечерње службе у грчкој цркви Светог Николе у Мериквилу.
Началствовао је Високопреосвештени Архиепископ аустралијски Г. Стилијан из Васељенске Патријаршије а саслуживали су му Владика Г. Иринеј, Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве и Владика Г. Серафим, викарни Епископ аполонијски Васељенскеn патријаршије као и бројно свештенство Васељенске, Српске и Антиохијске Патријаршије. Црква Светог Николе у Мериквилу, једна од највећих православних цркава у Сиднеју, била је препуна верног народа разних језика и нација али једне заједничке вере.
Пред крај службе пред Епископима су са иконама у рукама ишли ђакони и свештеници а за Епископима народ и појци, чинећи опход какав приличи празнику Тријумфа православља. Епископи су са Царских двери прочитали синодикон православља на грчком, српском и енглеском, а затим су сви присутни поделили трпезу љубави у парохијском дому.
На крају вечери Високопреосвештени Архиепископ Стилијан срдачно је захвалио свима који су се окупили те вечери на заједничкој молитви и за заједничком трпезом, посебно издвојивши Преосвештеног Епископа Иринеја. “Епископ Иринеј је изузетно вредан за међусбсну сарадњу наше Цркве у Аустралији; у њему и његовој Цркви имамо велику подршку и ослонац” истакао је Архиепоскоп. Владика Иринеј се захвалио у име Српске Православне Цркве на лепим речима и на радост верника на грчком језику поновио истину коју смо врло често говорили када нам је пре двадесетак година било најтеже о искреном и доказаном пријатељству Грчкога народа.

фотографије: Р. Мачковић

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This