Izaberite stranicu

Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска још једном изражава своју најдубљу забринутост и протест због нехуманог третмана коме је у приштинском затвору изложен г. Оливер Ивановић, против кога је ЕУЛЕКС пре више од месец дана покренуо истражни поступак због наводних злочина против албанских цивила пре 15 година.
У цивилизованом свету познато је да је сваки човек невин док се не докаже да је крив. Тако би требало да буде и са Оливером Ивановићем који зна да је невин и жели да то докаже. Међутим, по ко зна који пут на Косову и Метохији, сведоци смо да се надлежне затворске власти и затвореници Албанци према Србима који су осумњичени за наводне злочине односе као према најгорим криминалцима. Епархија Рашко-призренска обавештена је да је Оливер Ивановић због нехуманог третмана у затвору започео штрајк глађу, као свој очајнички вапај пред очима јавности. ЕУЛЕКС и локалне косовске институције остају неме на његов захтев да му се омогући одбрана са слободе или барем да буде пребачен у затворску јединицу у Митровици, где би засигурно имао хуманији третман и могућност да га породица лакше посећује и настави да му пружа толико потребну моралну подршку.
Здравствено стање Оливера Ивановића се погоршава из дана у дан. Затворске власти му заузврат још прете самицом и изолацијом ако настави да одбија храну, док су албански затвореници на њега пре пар дана поново физички насрнули. Иако као хришћани не можемо да подржимо штрајк глађу и стално апелујемо на Оливера да сачува своје здравље и снагу, исто тако не можемо, а да не разумемо да његов даљи останак у затворској јединици у Приштини у постојећим условима још више угрожава његов живот и има за циљ да га сломи и понизи као личност.
Епархија Рашко-призренска поново ће се обратити међународним институцијама и страним дипломатским представништвима да се размотри захтев г. Ивановића, који је управо са тим институцијама годинама коректно сарађивао и константно указивао на потребу заједничког живота Срба и Албанаца на овом простору.
Уколико се ова агонија Оливера Ивановића настави и поред свих апела који стижу ових дана ЕУЛЕКС-у, то ће бити више него јасна порука претње и обесхрабрења свим Србима који желе да се праведно боре за интересе свог народа и будућност своје деце на Косову и Метохији.

Дато у канцеларији Епархије Рашко-призренске
Недеља Православља, 9. март 2014

——-
Епископ Рашко-призренски Теодосије већ је два пута посетио г. Оливера Ивановића у притвору и пренео му изразе подршке свештенства, монаштва и верног народа наше Епархије да са надом у Бога и правду Божију докаже своју невиност.
——–
Потресно сведочанство Оливерове супруге Милене о тортури коју њен супруг пролази у приштинском затвору:
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/448161/Oliveru-prete-da–ce-ga-zaklati

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Фото: kurir-info.rs

Pin It on Pinterest

Share This