Izaberite stranicu

metropolitan-hilarionПоводом нереда и немира у којима се налази Украјина, предстојатељ Руске заграничне цркве, високопреосвећени Иларион, Митрополит источноамерички и њујоршки, објавио је у сриједу 26. фебруара следеће саопштење:
„Пратећи са болом и великом забринутошћу немире и политички преврат у Украјини, молимо вјерне Руске заграничне цркве да појачају своје молитве за мир и поновно успостављање закона међу нашом браћом и сестрама у тој земљи. У овом кључном тренутку, када украјински народ трага и покушава да дефинише свој национални идентитет, жарко се надамо да ће као крајеугаони камен тог идентитета поставити православну вјеру, која је руководиле њихове очеве више од хиљаду година. Ми, вјерни Руске заграничне цркве који живимо у Америци, без обзира на нашу националну припадност, дубоко смо повезани са Кијевом, захваљујући нашем просветитељу – великом кнезу Владимиру. Његова одлука да крсти Кијевљане довела је до оснивања Свете Русије, која је изродила велико мноштво подвижника и светитеља, укључујући и преподобног Германа Аљаског, који је следовао стопама светог Владимира када је свјетлост Христову донио у Сјеверну Америку.
Зато, сјећајмо се увијек ове везе и схватимо да само са Христом један народ може пронаћи мир и напредак. Крвопролића и катастрофе ХХ вијека треба да нам служе као подсјетник на оно што се може догодити када људи престану да се надају на Христа и почну да измишљају свој сопствени пут. У том циљу, добро је сјетити се важних ријечи великог подвижника и духовника VI вијека, преподобног аве Доротеја: ‘Не знам за другачији пад осим оног када човјек слуша самог себе. Видиш ли некога ко је пао, знај да је слушао себе. Ништа није опасније, ништа није погубније од овога’“.

Pin It on Pinterest

Share This