Izaberite stranicu

Прослава празника преподобног оца Симеона Мироточивог 13/26. фебруара 2014. године у Ветернику започела је свечаним бденијем уочи празника. Бденије су служили, протојереј Боро Видовић и јереј Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, капетан Прве бригаде КОВ-а. На крају бденија верном народу се кратко и надахнуто обратио јереј Ђорђе напоменувши да је преподобни Симеон Мироточиви свима нама биолошки и духовни отац и да дело преподобног Симеона и Светога Саве наставља да живи кроз све нас, ако смо у стању да следимо њихов пример и да у свом срцу се молимо једни за друге и праштамо једни другима.
На сам дан храмовне славе Литургијским сабрањемје началствовао архијерејски намесник новосадски други, јереј Бранислав Мркић уз саслужење презвитерâ из Новог Сада, Футога и Ветерника. У својој омилији презвитер Бранислав је укратко изнео историјске податке о лику и делу преподобног оца Симеона – Стефана Немање и позвао све сабране да следе светли пример преподобног Симеона чије плодове Српски народ и дан данас ужива. Архијерејски намесник је искористио прилику и да позове све присутне да 27. фебруара у 10 часова присуствују парастосу солунским добровољцима – оснивачима Ветерника  и ктиторима храма.
После заамвоне молитве освећен је славски колач и додељене су Архијерејске грамате и захвалнице благочестивим приложницима који су помогли завршетак уређења порте храма, спољашњости храма и инсталацији електронског обезбеђења.
Овогодишња прослава храмовне славе је и уједно почетак обележавања 90 година од оснивања Ветерника.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This