Izaberite stranicu

Мјестобљуститељ трона Кијевске митрополије (Московске патријаршије), Митрополит черновицки и буковински Онуфрије, је са суздржаношћу оцијенио перспективу дијалога са украјинским расколницима.
„Дијалог је могућ, али резултати су неизвјесни. Уступци се могу правити у економији, али не у духовним правилима и канонима, јер постоји једно учење и другог не може бити!“, казао је владика током сусрета предсједника Врховне раде и в. д. предсједника Украјине Александра Турчинова са представницима Свеукрајинског савјета цркава и вјерских организација, преноси украјинско издање Комерсанта у сриједу.
По његовим ријечима, „Црква се мора темељити на љубави, а не на притиску“. „У оваквим бурним временима ништа добро се не може створити. Позитивне ствари се јављају када наступи мир“, истакао је Митрополит Онуфрије.
Он је такође казао да уколико у Украјини отпочне вјерски рат, ако се почне са нападима и отимањем цркава, „то ће бити много горе од економског рата“.
Свети синод Украјинске православне црква је основао комисију за дијалог са двије расколничке структуре: тзв. Кијевском патријаршијом и Украјинском аутокефалном православном црквом.
„Потврђујемо своју посвећеност дијалогу, али сматрамо да се о овој теми може говорити само у мирној атмосфери, без икаквог притиска од стране друштвено-политичких снага. Политичко уплитање у процес превазилажења раскола је недопустиво. Успостављање јединства у украјинском православљу је искључиво црквено дјело“, подвлачи се у саопштењу Синода.

Pin It on Pinterest

Share This