Izaberite stranicu

По налогу Роспотребнадзора (Федералне службе за надзор у сфери заштите права потрошача и благостања човека), од новембра 2012. године затворено је готово 3700 сајтова са информацијама о томе како извршити самоубиство, саопштава РИА Новостипозивајући се на сајт надлештва.
На основу резултата разматрања примљених материјала донето је 3699 одлука о затварању сајтова који садрже информације о начинима извршења самоубиства и (или) подстицања на самоубиство, и 152 одлуке о одсуству забрањене информације на страници сајта – наводи се у саопштењу.
Ова информација је најчешће публикована на друштвеним мрежама – „ВКонтакт“ (853 затворене странице), Mail.ru (171), LiveJournal (175) и видео хостингу, појашњава Роспотребнадзор.
Најраспрострањенији вид забрањене информације јесте набрајање различитих начина суицида (укључујући и оне префињене) са детаљним описом процеса – запажа надлештво.
„Црна листа“ почела је са радом 1. новембра 2012. г., како би се спречило ширење информације на интернету која је у Русији забрањена. Под забрану посебно потпадају они ресурси на којима се налазе понуде или позиви на извршење самоубиства. Указивање на то да је самоубиство излаз из неке тешке ситуације или објашњавање начина извршења самоубиства такође се подводе под пропаганду.
Осим тога, забрањено је излагати подсмеху и неупсешне покушаје оних који су некада покушали да изврше самоубиство, демонстрирају сами поступак или резултате самоубиства.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православије.Ру

Pin It on Pinterest

Share This