Izaberite stranicu

Око 700 Срба из северне Косовске Митровице јутрос је на Задушнице посетило православно гробље које се налази у јужном делу града.
Срби су до гробља у јужној Митровици, на коме је око 90 одсто надгробних споменика порушено, стигли аутобусима.
Косовска полиција овог пута није хтела да обезбеди пратњу за организован обилазак православног гробља у јужном делу града.
Мирољуб Филиповић је родом из Косовске Митровице, живи у Београду и данас је дошао да обиђе гробове својих родитеља и рођака чији су надгробни споменици, као и већина на овом гробљу порушени.
Филиповић каже да рушење споменика представља својеврстан геноцид над покојницима.
“Прича се о геноциду, а ово је тотални геноцид над покојницима, то треба обелоданити, не само за митровачко него за сва гробља по Косову. Прави геноцид над покојницима, то што нико не ради, да се затру сви трагови да смо икада били овде. А били смо, пре њих који ово раде”, рекао је Филиповић.
Радослав Кочановић је са супругом обишао гроб свог сина Банета, чији је споменик такође уништен. Редовно долазе на гробље за Задушнице, пошто је једино тада организован долазак Срба из северне Косовске Митровице.
“Дошли смо, али боље да нисмо….где да дођеш?”, пита се Кочановић.
“Споменик је био направљен, а они су све изломили, све је пуно корова, траве, нема где да се приђе ни да се поштено ожали покојник”, казао је он.
Зденка Живковић је јутрос обишла гроб свог сина Игора чији је споменик сваки пут све висе порушен. Игор је имао само 12 година кад је умро и овде је сахрањен 1994. године.
“Споменик уништен, све изломљено, сваки пут кад дођемо све је горе и горе…плочу су подигли, све су поломили…ово је страшно”, казала је Живковић.
Каже да споменици сметају људима који ништа не поштују.
“Сметају људима који не знају ништа и не поштују ни мртве…ово је страшно, само то могу да кажем. Мислим да ово нема нигде у свету , ово што се ради у Косовској Митровици и по целом Косову, све уништавају”, рекла је она.
Небојша Милановић је обишао гробове својих родитеља. Каже да се рушење споменика наставља, али да то говори о њима, а не о нама и да међународна заједница треба да погледа муслиманско гробље у северном делу Митровице, и православно у јужном делу града и да не треба више никакав коментар.
“То је нова власт њихова, кажу да је то нови поредак, демократија…вероватно је то оличење те њихове демократије, ја другачије не знам како ово да објасним. Кад год дођемо руинирано, рушено…моји родитељи су умрли пре рата, шта су коме скривили, или овај дечко што је сахрањен до мојих родитеља, шта је он урадио“, пита се Милановић.
“То су стубови новог светског поретка, који штити њих у томе што раде. На жалост ми ту не можемо ништа, то је тако”, разочаран је Милановић.
Протојереј ставрофор Милија Арсовић из храма Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице истиче да нема бољитка.
“Нема бољитка из једног разлога, причали су да ће обновити гробље, али не можемо да кажемо да су нешто добро урадили. Надамо се у Господа Бога да ће једног дана то бити како треба, да људи који овде почивају заслужно имају оно што им припада, а то је да сваки од њих има свој гроб који ожначава гроб верног уснулог слуге који овде почива”, казао је Арсовић.
У јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је око 90 одсто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног ошећеног споменика.
Канцеларија за КиМ осуђује одлуку косовске полиције
Канцеларија за Косово и Метохију осудила је одлуку Косовске полиције и приштинских институција да забране да око 120 Ђаковчана данас, на Задушнице обиђу гробове и упале свеће.
Како се наводи у саопштењу, Србима се по ко зна који пут на Космету ограничава кретање, забрањује им се да обилазе гробове и огњишта.
Ни овога пута, Срби неће моћи да се помоле у цркви Успења Пресвете Богородице у Ђаковици и да обиђу четири монахиње, које су једини српски становници овог града, од 12.000 колико их је било пре сукоба у Покрајини, као што то нису могли на Бадње вече и на Божић, ове године, кажу у Канцеларији.
Они су позвали међународну заједницу да реагује и да створи услове за слободно и безбедно кретање Срба и свих грађана Косова и Метохије.
„Данас су Срби једини народ у Европи који не може да обиђе гробове својих мртвих и своје цркве. Док се то не заустави, на Косову неће бити услова за безбедан заједнички живот и помирење, за шта се Република Србија и њена Влада залажу“, наводи се у саопштењу.

Фото: Танјуг, Н. Милошевић (архива, илустрација)

Извор: Танјуг

Pin It on Pinterest

Share This