Izaberite stranicu

У Бетанији, у дворишту манастира из 12 вијека, отворени су гробови преподобних отаца Георгија-Јована (Мхеидзе) и Јована (Маисурадзе), саопштава InterpressNews.
Њихове свете мошти су смјестили у раку и оставили у Батанијском манастиру. Оне ће бити доступне поклоницима два дана, а затим ће их сахранити у храму.
У вези са овим Католикос-патријарх све Грузије архиепископ Мцхета-Тбилиси и Митрополит Пицунде и Цхум Абхазети Његова светост Блажењејши Илија Други заједно са Његовом светошћу одслужио је помен.
Преподобни отац Јован седамнаест година је живио на Светој Гори. 1920-21 заједно са другим грузијским старцима је био принуђен да напусти Свету Гору и да се врати у Грузију. Настанио се у Бетанијском манастиру. Од 1924. године у Бетанијском манастиру је служио отац Георгије (Мхеидзе). Од 50-их година преподобни оци постају духовни наставници старца  Гаврила (Ургебадзе).
Како је изјавио за InterpressNews  секретар Патријарха грузијског протојереј Михаил Ботковели у новијој историји Грузијске православне цркве први пут се отварају гробови прбројаних лику светих.
„Крајем 20. и почетком 21. вијека Свети синод је прибројао лику светих веома много људи. Али, отварање гробова светих дешава се први пут“, казао је отац Михаило.

Са руског: М. Ж.

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This