Izaberite stranicu

Ово је прави вандализам јер су врата буквално демолирана и растурена, казао је протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, који је случај пријавио Одјељењу безбједности Котор, чији су службеници обавили увиђај и изузели трагове с лица мјеста
Црква Покров Пресвете Богородице, која се налази на градском гробљу у которском насељу Шкаљари, обијена је у ноћи између недјеље и понедјељка, а провалници су том приликом однијели десетак еура, али и значајно оштетили оригинална, у дуборезу рађена врата тог вјерског објекта који потиче из 1856. године.
-Ово је прави вандализам јер су врата буквално демолирана и растурена, каже за „Дан“ архијерејски намјесник Митрополије црногорско-приморске за Боку протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, који је случај пријавио Одјељењу безбједности Котор, чији су службеници јуче ујутро обавили увиђај и изузели трагове са лица мјеста.
Кривокапић је подсјетио да је само током прошле године црква на гробљу у Шкаљарима обијена трипут, последњи пут у септембру, али да починиоци досад нијесу идентификовани, иако су сви случајеви пријављени полицији.
Интересантно је да су починиоци након сваке провале, укључујући и последњу, дијелове врата, попут лајсни и маске, остављали уредно наслоњене и поређане уз зид цркве.
-То наводи на закључак да се ради о истом починиоцу који очито на рукама носи рукавице, јер никакав траг није пронађен. Мислим да је ово урадио неко кога интересује искључиво новац, будући да у унутрашњости цркве ништа није оштећено, а однијета је безначајна сума јер, управо због честих провала, овдје не држимо новац. Црква је иначе закључана у суботу након службе, објаснио је Кривокапић, додавши да га је о провали обавијестио гробар.
Најавио је да ће Српска православна општина Котор покренути поступак за надокнаду штете, с обзиром на то да се ради о вратима из 1856. године, рађеним од увозног дрвета ариша, а која се, како оцјењује, могу сматрати спомеником културе.
-Њихова репарација неће бити столарски, већ конзерваторски посао, тако да је штета велика. Да би се вратио њихов првобитни изглед, лијева страна врата мора да се реконструише према десној, мање уништеној, и то с врло стручним захватима, напомиње которски парох.
Истиче да су са цркве прије пар година морали бити уклоњени конопи звона, јер су грађани који станују у околини гробља упозоравали да се током ноћи чује звоњава, али и да се код цркве окупљају сумњива лица.
Кривокапић се пожалио да је СПЦ суочена са сличним проблемом и на гробљу „Врбице“ у насељу Доброта, гдје неко помоћу шрафцигера често отвара врата цркве Светог Василија Острошког.
-Неко упада и у цркву на гробљу у Доброти, али тамо то ради врло елегантно, с два шрафцигера, јер је тамо постављена елоксирана браварија, нагласио је которски парох.
Заједничко гробље
Двадесетих година 19. вијека сва гробља измјештена су из града и тада је у Шкаљарима основано заједничко православно, католичко и јеврејско гробље.
-У вријеме Француза, када је град Котор поплочаван, гробови који су се налазили на тргу око цркве Светог Луке, испражњени су, а пронађене кости стављене у седамнаест гробница које су се налазиле у цркви. Четрдесетих година 19. вијека забрањено је сахрањивање у граду, а гробље је измјештено у Шкаљаре. Ту је 1856. године саграђена и освештана црква Покров Пресвете Богородице, грађена по узору на цркву Светог Луке. Први ред икона на иконостасу (рад више мајстора) обновљен је 1956. године на прославу стогодишњице од освећења цркве. Икона Покров Пресвете Богородице, која се сада налази у ризници у Котору, била је омиљена у народу и веома богато даривана разним предметима од злата, подсјетио је Кривокапић.
И костурница на мети вандала
И општа костурница на гробљу у Шкаљарима својевремено је била на мети вандала.
-У тој костурници, површине преко 15 квадрата, одлажу се кости у случајевима када неко препрода гробницу, када нестају читаве породице, а људи су се некад сахрањивали директно у земљу, па кости треба уклонити. На костурници су прије двадесетак година обијена метална врата и украдене су лобање. Вјерујем да су то урадили егзибиционисти, а могуће да је била у питању и нека секта, констатује Кривокапић.

Биљана Марковић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This