Izaberite stranicu

Само смирен човек, покајан и преумљен, настаниће се у Царству Божјем. Томе нас уче јеванђелске приче о понизном царинику и блудном сину у припремним седмицама за Велики Часни пост. Зато нам се ваља сваке недеље враћати Господу у свети храм да слушамо и усвајамо јеванђелске спасоносне поуке. Богомудри Отац Јустин дубоко је понирао у тајну враћања покајаног блудног сина у дом оца те тврдио да, ако би се, не дај Боже, Свето Јеванђеље изгубило, а остала ова прича, било би довољно да спасење нађемо. Јер, прича о блудном сину метафора је Оца нам небеског и нас – блудних синова и кћери. Како отац грли сина приспелог са животне странпутице, тако и Господ трчи у загрљај покајнику, који је спознао ништавност пропадљивог света, део је надахнуте и снажно емотивне проповеди Владике Милутина на Светој Архијерејској Литургију у Храму Свете Великомученице Марине у Врујцима.
– Браћо и сестре, тонемо попут несрећног блудног сина. Тонемо, а не знамо да устанемо. Тешко је осетити себе у Христу, а Христос је дошао да буде човек да бисмо ми постали христолики. Сетимо се, као блудни син, Оца небеског и заплачимо јадни и тужни! Јер, није гроб задња реч човека већ полазна тачка у Царство Божје, у вечност – океан љубави Божје, који ће нас запљуснути о Другом Христовом доласку. Сви, без изузетка, много греха имамо. Зато је велика радост и лепота Часног поста. Хајмо да исповедимо грехе, дубински загледани у њих, покајемо се, згадимо и кажемо: „Нећу више!“. Ако само свештенику набројимо грехе, а после их понављамо, само лажемо себе. Бога не можемо слагати. Постимо јер то је пораз демонима и корачајмо светла образа ка славном Васкрсењу – поручио је Владика Милутин верном народу у врујачком храму.
Време неумитно тече, свакога дана смо старији и никада не знамо када ће нас Господ позвати себи. За оправдања може понестати времена. Зато, по узору на блудног сина, похитајмо сваке недеље у дом Оца нашега, где се причешћује, исповеда, младенци венчавају и деца крштавају.
По завршетку литургијског сабрања, Владика Милутин осветио је фабрику „Вода вода“ и изворе термалне воде, која ће бити флаширана у њеним погонима. То је засигурно једна од најлепших вести за врујачко становништво, будући да ће нови почетак рада „Вода воде“ поправити економску ситуацију овог краја. О квалитету воде у Врујцима речено је и записано много лепих речи. Најдрагоценије засигурно су оне које је изговорио Свети Владика Николај. Наиме, открио је Владика Милутин, Лелићки Златоуст тврдио је да је врујачка термална вода из дубине од 605 метара најбоља на свету. Изражавајући захвалност Владики Милутину, председник компаније „Si and Si group“ Војин Ђорђевић рекао је да се са радошћу вратио да обнови производњу воде у Бањи Врујци и, као добри слуга, одужи се Господу за добра која нам је даровао.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This