Izaberite stranicu

Сретење Господње – слава Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године – прослављено у Конаку кнегиње Љубице
Управа Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, чланови, добротвори и доброжељатељи, многобројни пријатељи, представници јавног и културног живота, као и изасланици Министарства одбране Републике Србије – Сектор за људске ресурсе и Управа за традицију, стандард и ветеране (начелник пуковник Слађан Ристић и потпуковник Владан Вукадиновић), молитвено су се сабрали у Конаку кнегиње Љубице ради обележавања крсне славе. Његово Преосвештвенство Епископ ремезијански Андреј, викар Патријарха  српског, обавио је чин благосиљања кољива и славског колача.
Владика је присутнима пренео поздрав и благослов Његове Светости Патријарха српског. Честитавши члановима Друштва крсну славу, пожелео им је свако добро од Господа и напредак у даљем раду и јединственој мисији коју врше. „Ово је један од најважнијих помена у нашем народу, јер је посвећен онима који су на бојном пољу у одбрани нашег народа положили животе своје за веру и Отаџбину. Ми се данас крећемо слободно улицама нашег града и широм наше земље захваљујући њима,“ рекао је Владика истичући како се српски народ увек часно борио за одбрану своје земље и својих огњишта, и да никада није водио освајачке ратове…
unnamed2Одрастао у свештеничкој породици (отац Добривоје Ћилерџић, протојереј-ставрофор), у Немачкој, васпитаван у духу Православља и патриотизма, владика Андреј је казивао о српским јунацима које је упознао читајући многобројне монографије, при чему се му се урезали у памћење сви српски јунаци, њихов витешки дух, дубока религиозност, хришћански морал и непресушна љубав према Отаџбини и вери. Владика је напоменуо да ће бити непрестано на располагању Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. како би заједнички урадили што више је могуће на добро нашега народа и Цркве.
Овом приликом, Преосвећени Епископ ремезијански Андреј је одликован златном медаљом Регента Александра I Карађорђевића. Златну медаљу Владици је уручио председник Друштва, г. Драгољуб Јуришић.
Домаћин овогодишње славе био је Зоран Митрић, златар из Београда, члан овога Друштва. За своје дугогодишње заслуге и рад на корист Друштва и српског народа и Српске Православне Цркве, г. Митрић је добио медаљу Војводе Мишића.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This