Izaberite stranicu

Годишња конференција Међународнох фонда јединства православних народа одржана од 10. до 13. фебруара у Нишу, уз подршку Народне Скупштине, Града и Епархије нишке
Тема 20. јубиларне конференције била је „Држава – црква – друштво: историјске лекције и перспективе“, а учествовали су представници 20 земаља. После отварања конференције у Народном позоришту, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. др Јована и представника локалне самоуправе и високих државних званичника, уследило је тродневно излагање учесника скупа о темама везаним за актуелне проблеме и изазове у модерном свету. Конференција је организована у светлу обележавања годишњице доношења Миланског едикта, а окупила је учеснике из Црне Горе, Бугарске, Русије, Палестине, Кине, Летоније, Украјине, Румуније, Белорусије, Албаније, Чешке, Словачке, Јерменије, Пољске, Либана, Словачке, Уганде, Сирије, као и велики број новинара из земаља где православну веру исповеда већински део становништва.
Учесници скупа су заједно са представницима Фонда, на челу са председником проф. Валеријем Алексејевим посетили и некадашњи логор на Црвеном крсту и то на 72. годишњицу пробоја овог лога 12. фебруара и положили венце за пострадале у Другом светском рату. У радном делу конференције преовладавали су разговори о проблемима, који према ставу православних цркава, угрожавају развој модерног друштва. Говорници су истакли да популаризација хомосексуалних односа, економска криза и криза породице најтеже притискују духовност савременог човека.
Председник Фонда проф. Валериј Алексејев је истакао важност сарадње између православних земаља и народа у свету, посебно истичући угроженост породице као основне ћелије друштва. Он је на завршној конференцији за новинаре изјавио да је припремљен документ којим би се аспект духовне обнове и православног заједништва приближио учесницима, али и иностраним партнерима.
Отац Ненад Микић је истакао да је саборност важна карактеристика православља, а она долази до изражаја управо на оваквим скуповима. Он је рекао да је у тренуцима када праве хришћанске вредности попут морала и породице трпе велики удар, постојање и одржавање оваквог скупа насушна потреба.
На конференцији је било речи и о низу питања везаних за однос цркве и државе, односно локалне самоуправе. Суорганизација конференције је само потврда наставка сарадње Епархије нишке и града, истакао је градоначелник Ниша Зоран Перишић.
У вечерњим часовима 12. фебруара завршен је рад 20. годишње конференције Међународног фонда јединства православних народа. Тим поводом уприличена је посета учесника Конференције косаничком крају. Епископ нишки др Јован госте је са монаштвом и свештенством из Куршумлије и околине сачекао у манастиру Светог Николе, а потом су сви заједно посетили Пролом Бању.
У јутрањим часовима 13. фебруара Преосвећени Епископ нишки др Јован примио је у опроштајну посету Митрополита Јована из Варне (Бугарска Патријаршија) са пратњом као и учеснике Конференције из Црне Горе, господу Славка Крстајића и Будимира Алексића.

Извор: СПЦ/Епархија нишка

Pin It on Pinterest

Share This