Izaberite stranicu

Ученици Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, у оквиру сарадње Управе Богословије и Центра за ментално здравље Дома здравља у Фочи, учествују у радионицама са дјецом ометеном у развоју
Вријеме у коме живимо испуњено је многим страховима: страх од непознатог, страх од изазова, страх од људи… Бјежећи од реалности, често се затварамо у себе, скривајући се у најмрачнијим дубинама људске свијести. И ту, у измишљеним свјетовима и разбацаним лажним вриједностима, мислимо да смо нашли мир и сигурност. За разлику од нас, дјеца ометена у развоју (са посебним потребама), живе у потпуно различитим свјетовима. Када би могли бар мало завирити у њихов свијет и на тренутак посматрати њиховим очима, вјерујемо да би се изненадили оним што би пронашли. Оно чиме они мисле и размишљају, шта осјећају и дијеле са другима јесте оно што смо ми, нажалост, одавно изгубили – а то је ЉУБАВ.
У жељи да разбију предрасуде, млади богослови-волонтери, ученици средње богословске школе у Фочи, учествују у радионицама са дјецом ометеном у развоју. Радионице су резултат вишемјесечне сарадње Управе Богословије и Центра за ментално здравље Дома здравља у Фочи. Петар, Лука, Драган, Анђела и Савка, дјеца су ометена у развоју, које су ученици Богословије упознали приликом волонтерских посјета Дому здравља у Фочи. Будући да су поменута дјеца у више наврата изразила жељу да посјете ову духовну школу, та посјета је реализована у сриједу, 12. фебруара 2014. године, на празник Света Три Јерарха. Млади богослови: Бобан, Ранко, Димитрије, Иван и Милан упознали су их са животом у Богословији кроз свој један радни дан, показујући им просторије у којима свакодневно проводе вријеме: школски храм, собе у којима спавају, учионице, фускултурну салу, трпезарију… Дјеца су била видно одушевљена оним што су видјела. Отварајући своја мала срца, пренијела су дио љубави и на младе богослове. Уз писање, цртање и пјесму, волонтери су стицали нова знања рада са дјецом ометеном у развоју. Ово искуство, које ће им сигурно бити од користи у животу, управо је испуњење Спаситељевих ријечи да онај који прими једно такво дијете у име моје, мене прима (Мт 18,5).
У четвртак, 13. фебруара, у просторијама Центра за ментално здравље одржана је креативна радионица у којој су штићеници центра заједно са богословима правили предмете од папира, украсних трака, љепила и темпера, а у сврху продајне изложбе од чијих средстава се финансирају даљи пројекти.

Извор: СПЦ/Богословија у Фочи

Pin It on Pinterest

Share This