Izaberite stranicu

Познати гуслар и диплар Стеван Чавор снимио је недавно први албум са дипларским пјесмама у Црној Гори.

“Послије 43 године бављена гуслама и диплама одлучио сам да снимим ЦД, први такве врсте у Црној Гори. Драго ми је због тога, посебно због дипала јер гуслара имамо доста. Дипала је нажалост све мање и ја сам један од последњих диплара у Црној Гори. Жао ми је што ово нијесам прије реализовао јер је прије 30 година интересовање за овом врстом музике било много боље него данас. Можда би се јавили млади људи да науче да свирају овај инструмент. ЦД је сниман у студију “Раичевић” у Никшићу, а реализацију су помогли издавачка кућа ПАМ и бројни спонзори којима се овом приликом захваљујем”, каже Чавор за “Дан”.

Он истиче да су на првом ЦД са диплама у Црној Гори пјесма Момира Зиндовића “Круна Петровића”, “Његушко и цетињско коло” Краља Николе, “Грбаљ” Милана Чавора и “Сан Вука Мандушића” из Горског Вијенца.

“Милан Перов Чавор издао је тридесетих година прошлог вијека књигу “Вијенац славе”. У њој је објавио и пјесму у Грбљу пошто је имао велики пријатеља у овом крају. Тако и ја имам доста пријатеља и кумова у Грбљу па сам имао потребу да снимим ту пјесму”, истиче Чавор. Према његовим ријечима дипле су потпуно запостављене у Црној Гори иако су изворни народни инструмент.

“Дипле су старе колико и гусле. То је један од два најстарија црногорска инструмента, али је све мање извођача. Ја бих позвао све младе који су заинтересовани да науе да свирају овај инструмент да ступе са мном у контакт. Изаћићу свакоме у сусрет без надокнаде, да помогнем да овај инструмент остане у народу. Дипле је можда теже свирати од гусала. Треба дувати у мијех и потребна су јача плућа. Мени су драги и један и други инструмент”, каже Стево о црногорском пандану познатог шкотског инструмента. “Дипле су сличне по изгледу гајдама али производе други звук. Разликује се и начин свирања. Гајде представљају историју једног народа и препознатљиве су као такве свуда у свијету. Тако и ми можемо рећи да историју нашег народа представљају и дипле и гусле. На диплама свирам старе изворне црногорске пјесме, а оне могу да служе и као пратећи инструмент”, објашњава Стеван Чавор који је црногорско народно стваралаштво на диплама представио у Палати Уједињених нација у Њујорку и Венецији. “Морам да се захвалим Министарству културе које ме прво послало у Венецију, а три године након тога и у Њујорк. То су за мене била најзначајнији наступи јер сам имао прилику да промовишем своју земљу, традицију и културу. Ако ме поново буду изабрали радо ћу се одазвати”, објашњава Стеван Чавор који је своју гусларску и дипларску каријеру започео са 11 година као члан Гусларског друштва “Владика Данило” из Подгорице.

Промоција првог носача звука са диплама у Црној Гори приредиће се у Котору.

Жељко Комненовић

Извор: Дан

Фото: Побједа

Pin It on Pinterest

Share This