Izaberite stranicu

Од 180 примједби грађана чак 150 се односи на захтјев да се одлука о градњи храма на Главици нађе и у завршном предлогу овог документа који би одборници локалног парламента требало да усвоје до краја марта
Судећи према пристиглим примједбама на нацрт Просторно-урбанистичког плана Даниловграда, насушна потреба овог града је градња Саборног храма Свете Петке на Главици. Од 180 примједби грађана које су у току јавне расправе стигле на адресу локалне управе чак 150 се односи на захтјев да се одлука о градњи храма на Главици нађе и у завршном предлогу овог документа који би одборници локалног парламента требало да усвоје до краја марта.
– Нацртом ПУП-а предвиђена је изградња вјерског објекта, односно Саборног храма Свете Петке на брду Главица. Тиме се коначно стичу услови да се испуни давнашња жеља грађана Даниловграда православне вјероисповијести за новим и већим храмом. Постојећа црква Свете Текле по величини, али и по свом мјесту (налази се на градском гробљу), одавно не задовољава потребе вјерника. Зато је градња Саборног храма насушна потреба већинског православног становништва. Поздрављајући нацртом ПУП-а дато рјешење за саборни храм, као грађанин и православвни вјерник и заинтересовани учесник у јавној расправи, тражим да се та одлука потврди и у коначном предлогу плана – наводи се у захтјеву достављеном на адресу локалне управе који је потписало 150 грађана.
У Даниловграду су још свјеже успомене на некадашњи Просторни план који није предвиђао изградњу храма на Главици, већ је на том мјесту била уцртана стамбена четврт. Тадашњи аутори, који се и данас налазе у фотељама локалних служби, објашњавали су да се храм не уклапа у опис стамбеног насеља. Та одлука дигла је на ноге свешетенике, али и представнике Митрополије црногорско-приморске, па су они тражили да се то измијени и да административне препреке не смију да стану на пут новом храму. Преписка о том питању трајала је скоро четири године, а све се промијенило када су надлежни у Министарству одрживог развоја прихватили сугестије Митрополије. Након њихове интервенције, и у овдашњој локалној управи су промијенили мишљење, па су преко ноћи одлучили да у новом ПУП-у предвиде изградњу саборног храма.
Отац Слободан Зековић, даниловградски парох, добро је упознат с током преговора са Општином.
– Од 2007. године, па све до маја 2011. године са представницима локалне управе играли смо игру глувих телефона и нико није хтио да чује за наше захтјеве да се на Главици гради саборни храм посвећен Светој Петки. Све се промијенило када су у мају 2011. године надлежни у Министарству одрживог развоја донијели одлуку да нема разлога против градње храма. Од тода је у локалној управи одржано неколико састанака и подржана је наша идеја о градњи цркве – рекао је парох Зековић. Стога није тешко закључити да су бројни захтјеви вјерника за градњом храма мотивисани страхом да неко у локалној управи не промијени мишљење, па преко ноћи избаци предложено рјешење.
Тај страх понајбоље је дефинисао Југослав Благојевић, један од грађанина који је захтијевао да одлуке о храму буду и у коначном предлогу ПУП-а.
– Уколико се одустане од предложених рјешења, знаћемо барем ко је за то крив – рекао је он на недавној јавној расправи о ПУП-у.
Проф. др Михаило Бурић, предсједник Савјета за планирање, каже да нико не оспорава оправданост градње храма, већ да дилема постоји једино око мјеста гдје би требало да се гради. Он се пита да ли храм и Форензички центар треба да буду један поред другог.
– Савјет није донио коначну одлуку о мјесту гдје би требало да буде храм, јер о томе постоје различити ставови. То ћемо размотрити и усагласити у даљем поступку планирања – наводи проф. др Бурић.
Нема дилеме
Представници обрађивача ПУП-а, по првим изјавама, немају ништа против градње храма на Главици. Проф. др Јелисава Калезић, члан Савјета за планирање Општине Даниловград, саопштила је да је сву техничку документацију за градњу храма прегледала и оцјењује да из угла урбанисте нема дилеме око тога гдје би требало да се гради Саборна црква.
– Надлежно министарство је дало позитивно мишљење о локацији за храм,а како услови нијесу измијењени морају се поштовати раније преузете обавезе и нема разлога да се предвиђена локација не искористи за градњу цркве – категорична је она.
Са сајта скинуте примједбе министарстава
Не памти се када је неки документ у Даниловграду изазвао такво интересовање грађана као ПУП. За главну расправу у згради Општине тражило се мјесто више. Поред захтјева за храм грађани су тражили да њихова имања не пресијецају нове саобраћајнице, а потребни су нови пружни прелази. Грађани траже да се не праве нови мостови у Спужу, али и да се заштити пољопривредно земљиште. На општинском сајту пар дана су се налазиле и примједбе на ПУП од Директората за просторно планирање, као и Министарства одрживог развоја. Оне су се већином односиле на управљање отпадом и представници министарстава су предлагали да се не гради депонија у Даниловграду, јер већ постоји договор да се отпад из овог краја складишти на депонији у Подгорици. Они су и предлагали да се још једном размисли да ли да се гради рециклажни центар у Мартинићима, али и депонија за кабасти отпад у Новом Селу. Примједбе из поменутих министарстава на општинском сајту су били само два дана, а јуче су скинуте.

Иван Милошевић

Извиор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This