Izaberite stranicu

У сали Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Никшићу, у четвртак 13. фебруара 2014, представљено је јубиларно дивот издање „Два вијека Његоша – Владика српског пјесништва“, аутора Мирка Мркића Острошког.
Добродошлицу публици и учесницима промоције, у име Црквене општине Никшић, која је била организатор вечери, пожелио је јереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, напомињући да је овај пројекат дјело ликовног умјетника и издавача Мирка Мркића Острошког, урађено за јубилеј двјестагодишњице рођења Владике и пјесника Петра II Петровића Његоша.
У промоцији је учествовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који се осврнуо на Његошев лик са насловне стране промовисаног издања, а који је, такође, дјело аутора Мркића Острошког.
Преосвећени Владика је подсјетио на опис Његошевог лика из пера Матије Бана, који је забиљежио три сусрета са Владиком и пјесником. У једном од записа нарочиту пажњу он даје опису Његошевог лика, помињући сву љепоту његове појаве. Описујући га као европског господина најфинијих манира уз углађеност, пажњу, господственост, умност, Његош у себи посједује и неки притајени огањ, наводи ријечи Матије Бана Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
„Овај опис има много везе са Његошевим, не само ликом него и дјелом. Тема свјетлости је, у суштини, главна тема Његошевог дјела, макар главна тема „Луче“, свјетлости Божје, Божјег стваралаштва, Божје поезије, све је то у тој теми. Али, то није могло остати без одраза на његов лик, јер оно што је у себи Његош носио то је изразио кроз своја дјела. То је онај духовни огањ, који је он имао у себи, то је онај огањ који даје наша света вјера, духовни огањ, огањ Духа Светог“.
„Надахнуће које је Његош имао, приликом стварања својих дјела, заиста је божанско надахнуће и зато је Његошево дјело толико интересантно, али је и његов лик такође, интересантан. Имамо толико покушаја наших умјетника, сликара, вајара, графичара да насликају Његошев лик, неки су мање или више успјешни, а ријетко за који лик можемо рећи да је баш успио, јер тешко је ухватити Његошев лик, није само контуре његовог лица, него је тешко ухватити и ону духовну црту коју треба један портрет Његошев да изрази“.
„Мислим да је овај лик Његошев, који је урадио г.дин Мркић, успио, да је изванредан; цијело ово издање је јединствено по свему и достојно великог и значајног Његошевог јубилеја, који прослављамо поводом двјестагодишњице од његовог рођења“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.
Проф. др Живко Ђурковић је у свом обраћању подсјетио на претходно Мркићево дивот издање Његошеве пјесме „Ноћ скупља вијека“, чија умјетничка вриједност је, према Ђурковићевом мишљењу, оплемењена овим Мирковим издањем.
„Наиме, Мирко је 1997. приредио и објавио Његошеву пјесму „Ноћ скупља вијека“ у дивот издању и то на српском, руском, италијанском, француском, енглеском, њемачком, шпанском и кинеском језику. Тим издањем умјетнички квалитет ове пјесме је у сваком погледу оплемењен. У том дивот издању све одише љепотом и складом – почев од корица, квалитета папира, распореда стихова и строфа, величине и облика слова, цртежа и слика, ријечју укупном живописношћу и привлачношћу. Мирко је обликујући ликовно издање ове пјесме учинио да књига добије на квалитету и тиме што је штампао Његошев портрет, који је урадила велика умјетница Оља Ивањицки“.
„Али, Мирко је ишао дубље и даље у односу на Његоша. Поводом великог јубилеја он је у својој стваралачкој замисли остварио ново обухватније и комплексније дивот издање под насловом „Два вијека Његоша“. Припомоћ да оствари ову смјелу замисао добио је од писца Милована Витезовића, који је написао уводни есеј, а драмски умјетник Гојко Шантић извршио је избор из главних Његошевих дјела. Мирко је радио ликовну опрему и представио Његоша у теракоти на основу Његошевог портрета Оље Ивањицки. Уносећи у оба ова своја дивот издања Ољин портрет Његоша, Мирко је опет, на одређени начин, слиједио Његоша“, нагласио је Ђурковић, запажајући:
„Извјесно, склад и љепота овог дивот издања Његоша, заиста, је тако упечатљиво умјетнички остварен да му нема премца у нашем савременом издаваштву. Ово дјело је неоспорно релитет високог ранга урађен у симболичном броју нумерисаних примјерака 99. Овдје имамо изванредан спој слике и ријечи, односно ликовних рјешења са инсертима из Луче, Вијенца, Шћепана Малог, преписке, Тестамента Његошевог, те се из свега тога добија цјеловит и изразит поглед на Његоша и његово стваралачко дјело“.
Кратким словом, на крају вечери, обратио се и аутор издања Мирко Мркић Острошки, познати ликовни умјетник, романсијер, пјесник, преводилац и издавач.
Његова жеља као ликовног ствараоца и издавача била је да, на њему својствен начин, учествује у обиљежавању великог јубилеја – два вијека Његошевог рођења. Вођен идејом да кроз ликовни израз представи Његошев лик у рељефу у теракоти, он је, како се чуло на промоцији у Никшићу, настојао и да приликом опреме самог издања, на симболичан начин врати оно што је неправедно одузето Ловћену и Његошу, а то је Ловћенска капела, која се налази на насловној страни издања.
Умјетник је, овом приликом, библиотеци Епархије будимљанско-никшићке поклонио примјерак дивот издања, на чему је захвалио Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.
Програм је употпунио драмски умјетник Сретен Митровић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/14298/14_02_2014_promocija_knjige_niksic.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This