Izaberite stranicu

1.Ми, свештенство, председници и делегати свих црквених општина широм Богохраниме Епархије канадске, као и руковође и чланови епархијских подручних тела, окупљени на 32. скупштини Епархије канадске, у црквеној заједници Светог Димитрија у Виндзору, од 7. до 9. фебруара 2014, представљујући пуноту Цркве Христове на овим просторима, поводом јубиларне 30-годишњице архипастирског служења нашег Владике, Преосвећеног епископа Г. Георгија, исказујемо му своју истинску љубав и несебичну подршку, с молитвом Господу и свим угодницима Његовим, да га и даље снажи у трпљењу и ношењу тешког бремена вођења брода Цркве – Епархије канадске.
2. Благодаримо Богу што се на челу наше Епархије од њеног формирања, ево већ пуне три деценије, налази Архијереј приспео и пристао за сталну борбу којом се преображава духовни профил ових простора, од Атлантског до Тихог океана. Благодаримо за милост која нас је крепила и крепи у Цркви нашој војујућој, Епархији канадској, у напору да и овде очувамо веру нашу Православну, Светосавску и у њој утврдимо свако ново поколење српско.
3.Истински радосни гледањем лика Архијереја нашега, јер се у њему огледају и наши велики успеси у ове три деценије, преносимо поздраве Његовој Светости Патријарху српском Г. Г. Иринеју и свештеном сабору архијереја Српске цркве.
4. Памтећи и у срцу држећи не тако давни сусрет са Патријархом нашим у овдашњим црквама, ми Његову Светост, са синовском надом на скоро виђење, позивамо на освећење нових богомоља у овој години – у Калгарију, Алберта, и престоном граду Отави. Позивамо га да са Архијерејом нашим, својом светом десницом, утврди овај рукосад Господњи.
5. Освећењем ових цркава испуниће се венац од двадесет новоосвештаних богомоља у Епархији нашој од стране нашег Владике. За тридесет година учетворостручио је број свештенослужитеља, а парохије са осам умножио на тридесет и шест. Овим делима заједнички одговарамо смутљивцима и рушиоцима Цркве. Малодушне и слабе у вери, оне који допадају искушења да клеветама неко веровање посвете, подсећамо да су и Господа нашег блатили називајући га изјелицом и винопијом, другом цариницима и грешницима (Мт. 11, 19), а да су за нашег оца Светог Саву са злобом у срцу говорили, и Патријарху у Цариград дојављивали, да се на гозбама проводи и коње одабране, окићене и опремљене јаше.
6. Народ верни и к Богу усмерени, заједно са Светим Савом, молимо да, «положивши сву наду своју на Бога, држимо се пре свега праве вере Његове». Много тога што нас је, некада, чинило народом поштовања достојног, изгубили смо; остала нам је само још Света Црква српска и православна вера наша. Чувајмо Свету Цркву српску и веру православну као зеницу ока свог да би нас Црква и вера похраниле до очекиваног свенародног препорода ако до њега милошћу Божијом дође.
7. «Пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи вријеме, јер су дани зли» (Еф. 5, 15). Упућујемо да препознате злоћу времена овог у свим изопаченостима његовим и да не дозволите оно што се вољи Божијој противи и Закон Његов нарушава буде вам представљено за нормално. У том смислу увиђамо да је давних дана пређена линија одбране људских права одређених мањих групација садашњег друштва и да они својом агресивношћу, до критичне мере одроњавају и сужавају права огромне већине народа Божијег.
8.Са олакшањем примили смо одлуку апелационог већа Врховног суда Онтарија о одбацивању свих захтева смењених управника Црквено-школске општине Светог Николаја, (Nash Rd), у Хамилтону којим су тржили да се од Цркве одузму њена основна својства, а црквеној јерархији ускрате права од Бога јој дарована и животом Цркве Христове освештана.
Током овог процеса судије првостепеног (вишег) и другостепеног (Врховног) суда Онтарија су разматрали правна акта Епархије канадске, а најпре Статут епархијски; у својим одлукама ослањали се на ова акта, признали њихову валидност и тако их увели у правни систем Канаде.
Поучени овим искуством, апелујемо на све који себе виде у водећим црквеним улогама да темељито преиспитавају своје савести и да Цркви прилазе са искреним и поштеним намерама, знајући да пред Богом стоје и самом Господу одговоре дугују.
9. Са радошћу гледамо како у Епархији канадској млађе генерације васпостављају мостове од родитеља и прародитеља срушене, уче што од својих предака нису научени и враћају себе и изданке своје путу Господњем. Молитвено их подржавамо у настојањима њиховим.
10. Опомињемо све на које се наше опомене односити могу, да је свако дете које Господ на наше животне стазе упути, вредније од свих достигнућа и свег блага земаљског. Јер шта вреди човеку да све благо стекне а дете своје успут изгуби.
11. Домаћинима 32. Епархијске скупштине, црквеној заједници при храму Светог Великомученика Димитрија у Виндзору, изражавамо захвалност.

Извор: Епархија канадска

Pin It on Pinterest

Share This