Izaberite stranicu
Митрополија аустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве обавештава јавност да je у понедељак, 10. фебруара 2014. године, пред Врховним Судом Новог Јужног Велса почео судски процес који за циљ има повратак манастира Нови Каленић код Канбере у канонску јурисдикцију Српске Православне Цркве.
Као што је и раније наглашавано, судски процес је покренут са болом на срцу и по налогу Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве достављеном актом САСинода број 872/зап. 681 од 18. јуна 2008. године а према вољи Црквено-народног Сабора Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке изражене 29. децембра 2007, чему се 14-15. августа 2009. придружио и Епархијски савет Епархије аустралијско-новозеландске. Коначно, на заседању Епархијског савета Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке и Епархијског управног одбора Епархије аустралијско-новозеландске, одржаном у Александрији 07. фебруара 2011. године, општим консензусом је донесена одлука да се „одмах покрене судски спор“.
Црква је свесна да овај процес изискује велике жртве али уједно подвлачи да се ради о општем добру да се заштити имовина и углед Српске Православне Цркве, те смо иако свесни тежине изазова одлучили да је претежнија светиња и интерес наше Цркве и нашег народа од ризика који носи судски процес, на који смо приморани делима других и у који улазимо без тријумфалистичког агитовања и ликовања.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This