Izaberite stranicu

Пошто је добио једногодишњи азил, Едвард Сноуден напустио аеродром Шереметјево и ушао на руску територију. Сноуден се захвалио Русији и оптужио америчке власти за непоштовање међународног права. Вашингтон “екстремно разочаран”.
Одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден напустио је аеродром Шереметјево и ушао на руску територију, пошто му је његов адвокат уручио потребне документе.
Његов адвокат Анатолиј Кучерна рекао је да је Едвард Сноуден добио је једногодишњи азил у Русији, преноси АП.
Кучерна је рекао да је данас предао документа о азилу Сноундену, који је потом напустио аеродром Шереметјево, али, из безбедносних разлога, није хтео да обелодани где ће његов клијент боравити у Русији.
Сноуден је захвалио Русији, јер му је одобрила привремени азил и оптужио америчке власти за непоштовање међународног права.
“Током последњих осам година, могли смо да видимо да администрација председника САД Барака Обаме није показала поштовање међународних и домаћих закона, али је правда на крају победила”, рекао је Сноуден у првом јавном коментару од када је напустио московски аеродром Шереметјево, објављеном на сајту Викиликса.
Русији је захвалио и Едвардов отац Лон Сноуден, рекавши да је “битка” његовог сина да објави осетљиве информације завршена.
“Веома сам захвалан Русији. Била је ово заиста дуга недеља. Волим свог сина”, рекао је Лон Сноуден за руски Канал 24.
Сноуден се налазио у транзитној зони москвског аеродрома од 23. јуна када је допутовао у Русију из Хонг Конга.
Кучерна је новинарима показао фотокопију документа, према којем је боравак Сноудену одобрен до 31. јула 2014. године. Његов азил може бити продужен ако то буде захтевао.
Према речима Кучерне, тренутно место боравка Сноудена неће бити објављено.
Он је најтраженија особа на планети и његова безбедност ће бити приоритет, рекао је Кучерна.
Како је рекао, бивиши сарадник америчке Агенције за националну безбедност таксијем је сам напустио аеродром.
Међутим, Викиликс тврди да је Сноуден напустио аеродром са активистом те организације Саром Харисон.
“Екстремно разочарање” Беле куће 
Иако је Москва била уврена да случај “Сноуден”  неће утицати на односе са Вашингтоном, Бела кућа је саопштила да су Сједињене Америчке Државе “екстремно разочаране” одлуком Русије да одобри азил Едварду Сноудену и да би то могло да нанесе штету односима две државе.
Такав потез Русије приморао је председника САД Барака Обаму да преиспита план да присуствује Самиту Г20, који ће у септембру бити одржан у Русији, рекао је представник за медије Беле куће Џеј Карни.
На директно питање да ли то значи да ће одлука Москве утицати на намеру Обаме да се током боравка у Русији састане са председником Владимиром Путином, Карни је рекао да се “очигледно не ради о позитивном развоју ситуације”.
Према његовим речима, одобравање азила Сноудену “подрива успостављену сарадњу полиција и правосуђа две земље, која је посебно унапређења после бомбашког напада на Бостонски маратон”.
Раније данас, помоћник руског председника Владимира Путина, Јуриј Ушаков рекао је да је Москва уверена да најновији развој ситуације са Сноуденом неће утицати на предстојећу посету председника САД Барака Обаме.
Сноуден је најпре крајем маја отишао у Хонгконг, одакле је британском Гардијану дао информације о тајном америчком програму за шпијунирање на интернету “Призма”.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This