Izaberite stranicu

Група монаха расколника, тзв. „зилота“, из светогорског манастира Есфигмена напала је у понедељак 29. јула судске извршитеље камењем и молотовљевим коктелима, саопштиле су цивилне власти Свете Горе.
Нема повријеђених у инциденту који се одиграо испред канцеларије Есфигмена у Кареји, административном сједишту Свете Горе. Извршитељи су се повукли.

Братство манастира Есфигмена припада тзв. старокалендарском расколу и налази се ван општења са матичном Црквом, Константинопољском патријаршијом и свим помјесним православним Црквама.
Овај раскол настао је 1924, након преласка Константинопољске патријаршије, Кипарске архиепископије и Атинске архиепископије на нови „исправљени Јулијански“ календар. Тада се група архијереја, клирика и лаика, који нису прихватали промјену, одцијепила од Цркве у Грчкој и основала расконичку заједницу названу ГОХ (Γνησιοι ‘Ορθοδοξοι Χριστιανοι – Истинити Православни Хришћани). Истовремено је и више светогорских монаха изашло из својих манастира и пропагирало одцјепљење од Цркве, иако су сви светогорски манастири задржали стари календар и остали у општењу са Константинопољском патријаршијом и свим осталим Црквама које су прешле на нови календар.
Есфигменски „зилоти“ континуирано одбијају судску одлуку да напусте манастир и карејску канцеларију и уступе мјесто монасима које је Црква одредила.
Канонско братство Есфигмена објавило је овим поводом саопштење у коме упућује апел држави: „Коначно схватите шта се дешава. Ми смо у опасности. Са фанатицима који имају експлозиве не знамо шта носи нови дан. Мора ли Света Гора дати жртве да би се држава покренула? Фотографије саме говоре.“

esphigmenou2

Pin It on Pinterest

Share This