Izaberite stranicu

Црквене свечаности у част 1025-годишњице крштења Русије из Москве и Кијева пренете су у Минск, престоницу Белорусије
Патријарх московски и све Русије Кирил, са поглаварима и предводницима делегација помесних Православних Цркава, служио је 29. јула 2013. године Божанску Литургију на Минском замчишчу, где је у 11. веку био основан први храм града Минска. Међу служашчим, наравно, био је Његова Светост Патријарх српски Иринеј.
Саслуживали су патријарашки егзарх све Белорусије Митрополит мински и слуцки Филарет, Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије, Митрополит кишиневски и све Молдавије Владимир, Митрополит астанајски и казахстански Александар, Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије, Митрополит сарански и мордовски Варсенуфије, Митроплит волоколамски Иларион, јерархија и свештенство са монаштвом Руске Православне Цркве из Русије, Белорусије и других земаља.
На богослужењу су се молили потпредседник Владе Белорусије А.А. Тозик, председник Минског извршног одбора Н.А. Ладутко, као и друга званична лица, многобројни житељи Минска и гости – на свечаности се окупило десетине хиљада верних из све Белорусије, али и поклоници из Русије, Литваније и Летоније.
Служено је на црквенословенском, грчком, арапском, енглеском, грузинском и албанском језику.
По завршетку Литургије служен је молебан Светом равноапостолном кнезу Владимиру.
Поздравну реч поводом значајне историјске годишњице упутио је Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил. Затим је говорио Његова Светост Католикос-Патријарх све Грузије Илија II. Он је казао: „За све што је постигла Православна Црква треба благодарити милости и благослову Божјем. Сила Православља је у његовој правди, у његовој истинитости. Ми се не можемо задовољити само оним што смо данас остварили, јер треба да мислимо о будућности, о очувању наших вредности: духовних, културних и других. Живимо у таквом времену када се све мења и кад многе вредности губе на значају. Наша је обавеза да очувамо нашу истиниту Православну Цркву, да очувамо нашу веру. Из разлога што треба очувати нашу Православну Цркву и православно наслеђе, које су нам предали наши преци, неопходна је повезаност Цркве, школе и породице, што може благотворно деловати на нашу младост. Сада омладина сазнаје значај Цркве. Живимо у таквом времену кад су нам храмови пуни младих. И наша је дужност да им одговоримо на свако питање. Нека нам Господ помогне и дарује мудрост како бисмо били добри руководитељи своје Цркве и својих народа.“
У спомен на свечаности у Минску Његова Светост Патријарх Илија је подарио Митрополиту минском и слуцком Филарету икону Сабора Светих Архангела.
Митрополит мински и све Белорусије Филарет је поздравио поглаваре и предводнике делегација помесних Православних Цркава и друге јерархе речима: „Ми собом представљамо живу икону васељенског Православља.“ Он је у говору споменуо прогоне и страдања у 20. веку Руске Цркве која је преживела незапамћени период масовног мучеништва кад се хтело да управо Белорусија  буде образац атеистичке владавине, па је тим већа радост што она, будући израњављена социјалним катастрофама и ратовима, данас празнује 1025-годишњицу крштења Русије, истакао је Митрополит Филарет.
Патријарх Кирил је у спомен на овај догађај подарио Митрополиту Филарету панагију и архијерејске одежде. Свима верницима су раздељене иконе Светог равноапостолног кнеза Владимира с Патријарховим благословом.
После богослужења, на месту древног православног храма у Минску из 11. века Патријарх Кирил је с поглаварима помесних Цркава положио грамату у темељ у част годишњице крштења Русије.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This