Izaberite stranicu

На празник светог свештеномученика Атиногена, у понедјељак 29. јула 2013. године, Литургију у цркви посвећеној овом светитељу на Вучјем долу, који се гради у спомен на црногорске и херцеговачке јунаке, витезове из славне битке на Вучјем долу, служио је Његово Преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије.
Саслуживало је бројно свештенство и монаштво епархија Захумско-херцеговачке и Будимљанско-никшићке, а црквено-народни сабор окупио је, као и претходних година, велики број вјерног народа из више градова Црне Горе и сусједних херцеговачких општина.
Сабраном народу бесједио је Преосвећени епископ Г. Григорије.
Током богослужења, вјерници су приступили Светој тајни причешћа, а потом је освештан и преломљен славски колач.
Добродошлицу на братској трпези љубави пожелио је Миљан Алексић, предсједник Одбора за изградњу храма, иначе начелник општине Билећа.

Бесједу је казао књижевник Милутин Мићовић, истакавши да је прије 137 година овдје, на овим вучедолским просторима, одржана прва представа „Горског вијенца“ у којој су учествовали владике, кнезови народни, војводе и народ, сажет пламеном слободе.

Одржан је пригодан културно-умјетнички програм у којем су учествовали: КУД Зора Херцеговине из Билеће, КУД Зеленгора из Гацка, женска изворна група Василисе из Билеће, народни гуслар Ђоко Копривица, пјесници Трипко Драганић, Чедо Ковачевић, Аћим Вишњић, Божо Ђурановић, Наод Вуковић, Будо Новосел, Јован Делић, Драгутин Паповић, Радисав Гардашевић, Тијана Тркља и Спасоје Бајовић.
[wpaudio url=“ http://www.svetigora.com/audio/download/13273/30.07.2013_ZAPISI_Vl.%20Grigorije.mp3″ text=“Аудио“]

Pin It on Pinterest

Share This