Izaberite stranicu

Уставни суд Црне Горе прогласио је неуставним измјене Закона о образовању, које је Скупштина усвојила на основу Споразума о језику, које су 2011. године потписали тадашњи премијер Игор Лукшић и лидери опозиције, преноси „Дан“. Уставни суд је такву одлуку донио поступајући према иницијативи Матице црногорске.
Овом пресудом Уставног суда српски језик се, у сусрет новој школској години, практично избацује из школа у Црној Гори.
Споразумом, који су Лукшић и опозициони лидери постигли након дугих преговора, било је дефинисано да се наставни предмет у школама зове црногорорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност.
Споразум који су постигли представници опозиције са Лукшићем водио је ка усвајању измјена изборног законодавства, што је био услов Европске комисије да предложи отварање преговора ЕУ са Црном Гором.
Матица црногорска је у јануару прошле године Уставном суду поднијела иницијативу за оцјену уставности одредаба Закона о образовању који се односе на употебу службеног језика.
У иницијативи Матице црногорске, истиче се да „умјесто да се поштује уставно рјешење да је службени језик у Црној Гори црногорски, избјегнута је његова примјена, па у суштини ово значи да у Црној Гори и не постоји службени језик, осим као уставна декларација која никога не обавезује“.
Према њиховој оцјени, то је начин да се заштити име службеног црногорског језика и обезбједи његова законита примјена у државним институцијама, посебно просвјетним установама.

Крију текст пресуде док се не изгласају уставне промјене

Како наводи „Дан“, пресуда Уставног суда је требала бити објављена на сајту ове установе, али се то још није догодило, јер је сајт јуче током дана био блокиран тако да је текст пресуде непознат.
Сајт Уставног суда блокиран је и јутрос, а у „Дану“ истичу да постоји основана сумња да је у питању покушај да пресуда остане тајна до изгласавања уставних промјена у дијелу правосуђа.

Pin It on Pinterest

Share This