Izaberite stranicu

Увече 26. јула 2013. Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, заједно с поглаварима и делегацијама помесних православних Цркава, допутовао у Кијев на прославу 1025 година од примања хришћанства. У возу је из Москве у специјалном вагону био постављен крст светога апостола Андреја Првозваног, који је овим поводом донет из Грчке.

Патријарх Кирила је с гостима са станице отпутовао у Кијево-Печерску лавру, где их је свечано дочекао Блажењејши Митрополит кијевски и све Украјине Владимир са свештенством и монаштвом. Свети крст св. апостола Андреја унет је уз звуке звона у саборни храм овог манастира и постављен пред олтаром. Пред овом великом светињом служен је молебан.

Патријарх Кирил је поздравио поглаваре и представнике помесних православних Цркава, архијереје и клирике, а и све верујуће који су се сабрали у храму и у порти.

„Унавечерје нарочитог славља овде, у Кијево-Печерској лаври, недалеко од Дњепра где се и збило крштење Русије, ми с Вама данас свечано дочекујемо крст светога апостола Андреја Првозванога. И како символички делује тај крст овде, на стрмим обалама Дњепра, на кијевским брежуљцима! Јер управо с овога места апостол Андреј је сагледао величину овога града и благословио сву нашу земљу, у којој се његовим молитвама и подвигом крштења, живота и обраћања Христу светога равноапостолног кнеза Владимира, подвизима  многих светих угодника, мученика и исповедника, учврстила православна вера у свој руској земљи.

Дивно је што можемо прославити 1025-годишњицу с том великом светињом – крстом Андреја Првозваног.  Желим да срдачно благодарим Митрополиту патраском Хризостому, који је уз сагласност и благослов Блажењејшег Архиепископа Јеронима, поглавара Јеладске Цркве, на нашу молбу донео крст у Свету Русију. Стотине хиљада људи се поклонило овој светињи У Петрограду, Подмосковљу и у престоном граду Москви…

Празновање 1025-годишњице крштења Русије за нас није тек протоколарни празник, како би неко рекао. Није то парадна свечаност, него је дубоки духовни чин, у средишту којег је молитва пред општехришћанском светињом, пред крстом светога апостола Андреја.

Нека Бог његовим молитвама сачува историјску Русију, братске народе Украјине, Русије, Белорусије и друге народе који су кроз православну веру постали прејемници светог кијевског крштења. Нека Господ благослови нашу Цркву, нека је очува у јединству, у духовној сили, оспособљену да предстоји пред Богом, без обзира на искушења и саблазни овога века.“

У наставку је говорио Митрополит кијевски и све Украјине Владимир: „Сутра и прекосутра налађиваћемо се гозбом вере, општењем светих Божјих Цркава, које пружа свету образац јединства, запечећеног у Светој Тројици, из разлога што је јединство Цркве – одраз божанског јединства у човечанској историји“.

„… Ми се данас сећамо древних времена када су древни хришћана на истоку и југу називали Дњепар Јорданом, а Кијев другим Јерусалимом…“

У порти пред храмом окупио се велики број богомољног света који су желели да  додирну крст апостола Андреја.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This