Izaberite stranicu

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас на скупу у Кремљу, поводом 1025. годишњице крштења Русије, да су држава и црква партнери који заједнички решавају актуелне унутрашње и спољне проблеме.

“Понашамо се као прави партнери како бисмо решили актуелне проблеме на унутрашњем и међународном плану”, рекао је Путин у Кремљу пред највишим званичиницима 15 православних цркава из целог света.
Он је казао да данас “милиони” руских грађана основе онога што чини морал траже у религији. “Они рачунају на мудру реч Руске православне цркве”, рекао је руски председник.
Представници православих цркава из целог света окупили су се поводом обележавања 1025. годишњице крштења Русије. Прослава је почела јуче у Москви, а сутра ће бити настављена у Кијеву.
На прославу су између осталих дошли поглавар српске православне цркве Иринеј, јерусалимски патријарх Теофил Трећи, грузијски патријарх Илија Други и александријски патријарх Теодор Други.
Као званичан датум крштења Русије узима се 988. година када се кијевски кнез Владимир И Велики крстио у Херсону, а затим у Кијеву крстио своје синове, након чега је наредио да се покрсте сви тадашњи Словени под његовом влашћу.
Данас у свету има 227 милиона православних верника.

Извор: Блиц

Pin It on Pinterest

Share This