Izaberite stranicu
Процес примопредаје страже око Пећке патријаршије, између Кфора и Косовске полиције, предвиђен је да се заврши у току ове године. Динамика тог процеса зависи од тога да ли ће Кфор проценити да ли стандарде које они претпостављају, испуњава Косовска полиција. Одлука је на команданту Кфора, изјавио је у интервјуу за „Политику” епископ липљански Јован Ћулибрк, викарни епископ патријарха српског и секретар Одбора Светог архијерејског Сабора за Косово и Метохију.
Командант Кфора немачки генерал-мајор Фолкер Халбауер, изјавио је да Кфор и даље чува и Високе Дечане и Пећку патријаршију, али да је Кфор већ започео примопредају одговорности над Патријаршијом. Док је главнокомандујући Кфора оптимиста у погледу нових чувара српских манастира и културне баштине на Косову, епископ Јован је суздржан. Он је један од најпозванијих саговорника о теми заштите српских светиња, јер дуже време борави у Пећкој патријаршији, мада је у последње време, све чешће на релацији Пећ–Београд.
Због чега Високи Дечани остају последњи манастир које чува Кфор? Да ли је у питању посебно ризичан крај на Косову и Метохији или је у питању нешто друго?
Процес препуштања обезбеђења локалним безбедоносним структурама је постепен. Знамо да је прошле године Косовска полиција преузела чување Девича. Ове године је у питању Пећка патријаршија, тек онда ће бити постављено питање Високих Дечана. За разлику од Пећи, где локалне власти показују одређен труд да нормализују односе са манастиром, ситуација у Дечанима је много тежа, и сасвим је сигурно да та ситуација утиче и на безбедоносне процесе којима руководи Кфор.
Каква су досадашња искуства у препуштању заштите манастира Косовске полиције од стране КФОР-а? Да ли је било проблема са безбедношћу свештенства и да ли су се догађали напади на манастире?
Иако манастири нису имали значајнијих проблема након што је Кфор препустио стражу око манастира Косовској полицији, по Косову и Метохији је било напада и узнемиравања како свештенства тако и народа, између којих не бих правио разлику. Такође, забринути смо да се НАТО и Кфор, приликом процене безбедоносне ситуације, почесто руководе мерилима које не укључују и историјско искуство. А оно нам говори да ће увек бити оних који ће у српским светињама видети сметњу за остваривање својих фанатичних идеја. Под тим подразумевам како политички, шовинистички, тако и религијски фанатизам. Треба се присетити да је тобожњи марксистички протест албанских студената марта 1981. године за свој исход имао паљење Пећке патријаршије. Престоница српске Цркве ће увек бити на мети.
Какве стандарде Косовска полиција треба да испуни да би преузела заштиту манастира?
То је питање за команданта КФОР-а.
Хоће ли СПЦ инсистирати да припадници Косовске полиције који чувају манастире, буду Срби?
Командант јединице Косовске полиције, која је формирана да би чувала наше светиње и наше културно наслеђе, јесте Дражен Божовић. Но, колико нам је познато, постоје потешкоће у регрутацији довољног броја Срба за ову јединицу.
Да ли ће положај СПЦ на Косову и Метохији бити тема у наставку дијалога између Београда и Приштине?
Да, колико ми је познато.
Да ли сте о проблему заштите светиња на Косову и Метохији, заједно са епископом рашко-призренским Теодосијем, разговарали недавно и са генералним секретаром НАТО, представницима земаља НАТО и командантом Кфора, који су вас посетили на Космету?
Посета Савета НАТО-а Пећкој патријаршији уследила је искључиво услед њихове жеље да нас увере да ће НАТО и Кфор, упркос томе што НАТО препушта стражу око Пећке патријаршије Косовској полицији, наставити да воде озбиљну бригу, како о српским светињама тако и о нашој културној баштини на Косову и Метохији. Надамо се да ће и на делу потврдити оно што су обећали.
Александар Апостоловски
Извор: Политика

Pin It on Pinterest

Share This