Izaberite stranicu

21. јула у Москви, у цркви свете Екатарине, на дан празновања Казањске иконе Мајке Божје свечано је откривена спомен-плоча, посвећена 220-ој години православља у Америци.
Откривање спомен-плоче је уприличено поводом прве посјете Русији Митрополита Тихона Архиепископа вашингтонског, Митрополита све Америке и Канаде. Митрополит је одслужио литургију и свечани молебан, освештао спомен-плочу посвећену јубилеју успостављања православља у САД. Посјету Митрополита благословио је Патријарх московски и све Русије Кирил.
Аутор спомен-плоче је познати скулптор Григорије Потоцки. Уникатни бронзани барељеф приказује историју оснивања православља на Аљасци и укључује барељефне портрете императорице, трговца Шелихова, који је царици Екатарини обећао да ће подићи у колонијама цркве и школе. Православље су на амерички континент донијели преко Алеутских острва и Аљаске први руски мисионари 1794. године.
Бродом „Три светитеља“ који је припадао руско-америчкој компанији у Америку је стигло осам чланова прве Руске православне мисије. Она је стигла након десет година послије оснивања првих руских насеља на Аљасци, са циљем ширења православља међу домороцима и ради задовољавања духовних потреба руских ловаца и запослених у руско-америчком предузећу.

Pin It on Pinterest

Share This