Izaberite stranicu

Масовне прославе, које су посвећене 1025-ој години Крштења Русије, нијесу само прилика да се сјетимо хришћанских темеља, на којима је изграђена цивилизација наших народа, него и „изазов данашњици“, изјавио је на прес конференцији за Итар Тас, предсједник Синодалног информативног одсјека Руске православне цркве Владимир Легојда.
Свечаности ће протећи на црквено-државном нивоу у Русији, Украјини и Белорусији.
Према ријечима представника Руске православне цркве, празновање хиљадугодишта Крштења Русије први пут је било прекретница у развоју наше државе прије четврт вијека, када се о хришћанству као дијелу наше културе први пут слободно проговорило. „Сада ми представљамо неке резултате и размишљамо о будућности, а празник нас наводи да се опет преиспитамо ко смо, одакле смо и куда идемо“, казао је он.
Легојда је саопштио главне тачке опширног програма свечаности. Оне ће почети 24.јула торжественом литургијом на дан свете равноапостолне кнегиње Олге у храму Христа Спаса. Сљедећега дана на Црвеном тргу одржаће се празнични концерт. Такође ће масовни концерти бити организовани под отвореним небом 27. јула у Кијеву и 29. јула у Минску.
22. јула на ТВ каналу „Русија“ биће приказан филм од двије епизоде Митрополита волоколамског Илариона „Друго крштење Русије“. Филм говори о вјерском препороду потоњих година – најмасовнијем у савременој историји. Тај филм ће приказати и украјински и белоруски канали.
У свим парохијама Руске православне цркве по читавом свијету 28. јула биће служена свечана богослужења и молебани на дан крститеља Русије – равноапостолног великог кнеза Владимира. Кулминација празновања су богослужења у Кијеву на саборном тргу Кијево-Печерске лавре, у којима ће учествовати поглавари и представници свих петнаест помјесних Православних цркава.
Тога дана све храмове на канонској територији Руске православне цркве ујединиће талас звоњаве – неколико хиљада цркава истовремено дочекаће празник петнаестоминутном звоњавом.
Поводом 1025. година Крштења Русије из Грчке је стигла у Русију велика хришћанска светиња  – крст на коме је био разапат апостол Андреј Првозвани. Реликвија је стигла у Русију 11. маја. У Санкт Петербургу и Подмосковљу крсту се поклонило 250 хиљада поклоника. Андрејевски крст ће до 25. јула боравити у храму Христа Спаса. Затим ће светињу специјалним возом доставити у Кијев, гдје ће бити од 26. до 28. јула у Кијево-Печерској лаври, и у Минск гдје ће се налазити до 2. августа у храму Свих светих.
Такође ће на територији три земље – Русије, Укрјаине и Белорусије током неколико мјесеци ићи литија са светим моштима кнеза Владимира. Литије из разних градова срешће се у Кијеву 27. јула.
У престоници Белорусије празновање ће бити 29. јула на Минској цитадели, мјесту гдје је очуван културни слој из 11. вијека. Тада је основан први храм града. Како саопштава званични сајт Белоруске православне цркве, литургију под отвореним небом предводиће Патријарх московски и све Русије Кирил у саслужењу поглавара помјесних Православних цркава. На мјесту богослужења поклоници ће литијом проћи од Покровског храма Минска, затим ће поставити спомен плочу у част 1025 година Крштења Русије.
Да би информисали парохијане, цркве у свим градовима и селима Русије, Украјине и Белорусије о разним мјестима и акцијама, православни интернет – портал „Парохија“ покренуо је интерактивни календар епархијских свечаности, посвећених 1025-ој години Крштења Русије, који данас на листи има више од  сто догађаја.
26. јула организоваће се Владимирски бал  у Руском дому „Родина“ у граду Ховела (Њу Џерси). У Владимирском спомен храму посвећеном хиљадугодишту Крштења Русије у граду Џаксону (Њу Џерси) 28. јула одржаће се свечано богослужење, којим ће началствовати првојерарх Руске православне заграничне цркве Митрополит источно-амерички и њујоршки Иларион. Затим ће на територији храма  бити освештан споменик познатим јерарсима Православне заграничне цркве: Архиепископу Виталију (Максименко), Никону (Рклицком) и Митрополиту Лавру (Шкурле). „Данас је Америци потребна Света Русија, јер само таква Русија представља истинску духовну вриједност“, казао је Митрополит у својој посланици посвећеној јубилеју Крштења Русије.
„У руску престоницу ће стићи делегације из четрнаест помјесних Цркава. Осам од њих ће предводити поглавари тих Цркава“, казао је Легојда.
24. јула сви они ће учествовати у литургији на дан свете равноапостолне кнегиње Олге у храму Христа Спаса, затим у Кијеву и Минску, гдје ће бити служена заједничка богослужења. Тај исти специјални воз, у саставу којег је вагон–храм доставиће у Украјину и Белорусију крст Андреја Првозваног.
Већ је познато да ће у празновању у Москви, Кијеву и Минску учествовати Патријарх московски и све Русије Кирил, Патријарх српски Иринеј и Патријарх грузијски Илија Други.

Pin It on Pinterest

Share This