Izaberite stranicu

У петак 19. јула у Москви је дочекана велика хришћанска светиња – крст на којем је био разапет један од ученика Исуса Христа – апостол Андреј Првозвани. Јединствена реликвија која је довежена из грчког града Патре налази се на територији Русије од 11. јула.
Крст је прво био у Санкт-Петербургу, а затим у два храма у Подмосковљу. Сад се људи могу поклонити светињи и у престоничком храму Христа Спаситеља.
Данас је од крста у облику слова Х, на којем је по предању, 62. године у грчком граду Патри разапет апостол Андреј, мало шта остало. Свети остаци су положени у ковчег. Сам крст, као и апостол, имао је тешку судбину, објашњава један од иницијатора доношења светиње, потпредседник Фонда Свехвалног апостола Андреја Првозваног, Михаил Јакушев.
Овај крст је сведок мученичке смрти првог апостола – светог Андреја Првозваног. Сам крст – оруђе апостоловог погубљења је, ма како чудно то било, жртва богоборачких снага. У годинама Француске револуције атеисти су припремили мученичку смрт и за сам крст – бацили су га у ватру. Међутим, захваљујући побожним хришћанима ова светиња не само да се сачувала, већ је дошла и до наших дна.
Познато је да се у току боравка крста у границама Руске Православне Цркве светињи поклонило већ око 300.000 људи. Дуго пре доласка реликвије у храм Христа Спаситеља, верници су у бесконачним бујицама пристизали у овај московски храм. Неки верници су код цркве били још у рано јутро без обзира на то што је сама светиња стигла тек поподне.
Доношењем крста Андреја Првозваног у Москву отварају се свечаности посвећене 1025. годишњици Крштења Русије. Овај јубиларни датум ће у Русији, Кијеву и Белорусији 28. јула – на црквени дан сећања на равноапостолог кнеза Владимира – Крститеља Русије – бити обележен молебанима, литијама, звоњавом звона и концертима. У главном храму земље грчка светиња ће боравити до 25. јула, а онда ће с делегацијама свих Помесних Православних Цркава света специјалним возом отићи у Кијев, а затим у Минск.

Извор: Глас Русије

Pin It on Pinterest

Share This