Izaberite stranicu

280px-Доростолски_митрополит_АмвросийСинод Бугарске православне цркве је назначио Митрополита доростољског Амвросија за привременог администратора на мјесто упражњене Варненске и Великопреславске епархије, саопштава Седмица.Ру, позивајући се на званични сајт Бугарске патријаршије.
18. јула на ванредном засједању Синода Бугарске православне цркве прихваћена је оставка Митрополита врачанског Калиника са дужности привременог управитеља Варненеске и Великопреславске митрополије, која је остала упражњена након погибије Митрополита Кирила (Ковачева) 9. јула.
Са назначењем Митрополита Калинка није се сагласило свештенство, нити вјерници Варненске и Великопреславске епархије.
11. јула свештенство Варненске епархије је упутило писмо Синоду и Патријарху бугарском Неофиту са молбом да се умјесто Митрополита Калиника назначи на то мјесто Митрополит ловчански Гаврило или Митрополит доростољски Амвросије.
Са своје стране Митрополит Калиник је упутио Синоду и Патријарху молбу да га ослободе са те дужности. На ванредном засједању обје молбе су усвојене. Такође, са дужности досадашњег викара намјесника Варненеске катедре ослобођен је Епископ главиницки Јосиф.
Послије засједања, Митрополит Амвросије је саопштио новинарима да се сложио да испуњава то послушање, без обзира на проблеме са здрављем. Такође је обећао да ће 11. августа у Варненској и Великопреславској епархији сазвати друге изборе за епархијске савјетнике. Владика Амвросије сматра да избор за новог поглавара Варненске епархије не може да се одржи до 24. септембра ове године.

Pin It on Pinterest

Share This