Izaberite stranicu

Патријарх СПЦ Иринеј и патријарх московски и целе Русије Кирил II разговарали су о очувању Косова и Метохије и критиковали српске власти због става о Косову.
Патријарх Иринеј је затражио на састанку у руској патријаршији у Москви помоћ Руске православне цркве и власти Русије у очувању Косова и Метохије.
Патријарх Иринеј је истакао да се Србија „не сме одрећи Косова и Метохије зато што ће то значити одрећи се историје, културе, духовности и светиња“.
„Наше садашње руководство је под приличним утицајем Запада. Црква чини све да њихову свест веже за моћну руску историју и за руску цркву“, рекао је српски патријарх и додао:
„Руска реч има моћ по питању Косова и Метохије. Зато молим Вас и преко Вас и руско државно руководство да нам помогнете да то питање решимо тако да сачувамо Косово и Метохију“.
Руски патријарх Кирил II је поновио да је Руска православна црква сагласна са ставовима СПЦ по питању Косова и Метохије и такође критиковао политичко руководство Србије.
„Са жалошћу констатујем да политичком руководству Србије недостаје снага да буде на истим ставовима. Сматрам да политичко руководство треба да ослушкује ставове СПЦ, а не да их игнорише, а још мање да то чини јавно“, изјавио је руски патријарх током састанка.
Патријарх Кирил је позитивно одговорио на молбу патријарха Иринеја: „Ми безрезервно подржавамо праведан став СПЦ у вези са Косовом и Метохијом и остаћемо у дијалогу и са руководством Русије и других држава по питању одбране става који делимо са СПЦ.“
У стварању модела за решавање питања Косова и Метохије морала би да буде укљјучена и Српска православна црква а прихватиљив модел морао би да да чврсте гаранције за опстанак српске заједнице и очување српских светиња на КиМ, рекао је Кирил II.
Руска православна црква наставиће да прикупља средства за обнову српских цркава и манастира на КиМ, најавио је поглавар РПЦ.
Патријарх српски Иринеј борави у првој званичној посети Русији од када је изабран на место патријарха. Он ће са делегацијом посетити руске цркве и манастире, као и православне светиње у Украјини и Белорусији током двонедељне посете.
Патријарх ће учествовати са другим патријарсима аутокефалних православних цркава у обележавању 1025. годишњице примања хришћанства у Русији.
Патријархе православних цркава примиће председници Русије, Украјине и Белорусије.

Извор: www.in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This