Izaberite stranicu

Архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић са грбаљским свештенством служио је данас у цркви Свете Тројице у Горњем Грбљу помен команданту Југословенске војске у отаџбини, генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и погинулим припадницима четничког покрета из Грбља.
Помену је присуствовао велики број вјерника из Боке, а архијерејски намјесник бококоторски је у својој бесједи нагласио да је слика о четничком покрету и Дражи Михаиловићу у јавности и даље црно – бијела.
“Данас када поменемо ђенерала Дражу и Краља нама који смо сиједе главе још изговорамо на начин као да нешто тајно радимо. Психологија је била створена таква, посебно кад су расле прве послијератне генерације да су то издајници. Створена је таква атмосфера да је све било лоше што је било уз Краља и Цркву, а добро што је било уз Тита и партију. Никада не треба порећи да је било изванредних и честитих људи међу онима који су се борили у партизанима уз Тита. Већина њих се борилаза своју отаџбину, а не за довођење комуниста на власт. Сада долазе неке ствари на своје мјесто да можемо јасно и гласно да се Богу молимо и да не буде никоме у инат. Да се сјетимо оних којима су гробови Бог зна гдје. Скупили смо имена, а име је најважније. Све ће проћи па и споменици, а име ако је часно оно остаје“, нагласио је отац Момичило Кривокапић.
“Они за које смо се данас молили живи су у царству небеском, у небеској Србији. Нека се слободно ругају са нама, али небеска Србија је пуна мученика и страдалника. Српски народ је увијек знао да се бори за своју вјеру и отачаство, да сачува отаџбину и друге од себе. Ево за 13.јул некакав Влаховић бацао је дрвље и камење на митрополита Амфилохија и све нас који се сјећамо својих предака који су припадали Краљевској војсци у отаџбини назвао страшилима. Докле је та свијест сезала? Можете мислити какав је притисак био на послијератне генерације. Одржали су нас наши преци који су се молили пред престолом Свевишњег да се свето сјеме не утули. Земаљско је за малена царство, проћиће таквих још много. Онај који је достојно живот провео  иде у царство небеско, они који не вјерују увјериће се послије смрти. Наши преци који су изгинули за вјеру православну, за отечество српско, за свога миропомазаног Краља, они су уз онога који је побиједио смрт и дарује живот.  Једна ствар је погинути за вјеру и отачаство, а друга самом смрћу погинути“, истакао је архијерејски намјесник бококоторски.

Извор: www.in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This