Izaberite stranicu

„Павлe, слуга Исуса Христа, позвани апостол, изабрaн за еванђеље Божије, које Бог унапред обећа преко пророкâ својих у Светим Писмима“.
(Рим 1, 1-2).

Интернет пројекат „Гласови Писма“ покушава да следи суштинско убеђење Новог Завета, као и читаве Библије, да божански глас много пута и на много начина допире до свију нас. Кроз векове он одјекује тихим али поузданим гласовима његових сведока: пророка, апостола, мученика, отаца и свих светих, преображавајући људске животе у Христу.

Намера овог подухвата је да свим љубитељима Божије Речи, дубоко урезане у биће наше културе, пружи његове гласове не само кроз снимке у звучном облику, већ и кроз образовни а уједно динамични водич за разумевање како је свет Писма настао, како је обликовао наше разумевање историје и културе, шта нам одјек његових гласова поручује и где се налази његово исконско исходиште. Реч је о добровољном пројекту који се остварује у сарадњи професора и студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду, уз медијску подршку радија Архиепископије београдско-карловачке „Слово љубве“, са благословом његове светости патријарха Иринеја.

Неколико разлога нас је потакло да Реч Божију приближимо у овом облику. Живимо у времену у којем развој информационих технологија обликује свет и културу на начин који је до скора био незамислив. У бескрајној мрежи Интернета стичу се најразноврснији изрази људског духа, почев од становника виртуелног света све до вечних трагача за нерпресушним ризницама знања. Савремена култура, уметност и књижевност покушавају да кроз различите медије допру до људских срца како би у њима обликовали оно што их чини истински лепим и дубоким. Одједном дела духа „проговарају“ и њихов одјек досеже многе. Будући да књижевна дела у аудио формату постају све учесталија, дотичући људе који имају све мање слободног времена, одлучили смо се да божанску Реч, оденуту у милозвучност српског језика, пружимо свима који је сматрају не само чврстим поуздањем наше вере и наде (Јевр 11, 11), већ и онима што у њој препознају темељ и надахнуће стваралачког духа у свим временима. Уверени смо да кроз овај подухват доприносимо томе да дух еванђеља Христовог прожме и нашу културу. Надамо се да ће она у Писму увек и изнова проналазити извор вечности од ког онај који пије „неће ожеднети до века“ (Јн 4, 14), те да чувши дубину његових речи постане истински светионик његовог призива.

Pin It on Pinterest

Share This