Izaberite stranicu

Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

ИНТЕРВЈУ ЗА “БЛИЦ”
25. јун 2012.г.

– Шта очекујете у актуелном спору око одобрења захтјева за привремени боравак и могућности да добијете неопходна документа?
– Управни спор је завршен и констатовано је да је МУП драстично прекршио важеће законе када ми није одобрио захтјев за привремени боравак и то након пуних 17 година живота у Црној Гори. Сада се враћамо на почетак, а то значи да поново морају да решавају по мом захтјеву. Судећи по томе како МУП крши прописе и како их злоупотребљава против православног свештенства и монаштва, могу рећи да не очекујем ништа добро. Ако се уразуме и почну да примјењују законске прописе онда је проблем лако решив. Искрено, скептичан сам, али, ако поново одбију захтјев, уложићу жалбу, а ако и њу одбију онда управни спор.

– Који су разлози што се у посљедње вријеме поставља питање пребивалишта свештеника у Црној Гори?
– Разлози нису правне природе, како их представља министар Брајовић, јер је то потврђено пресудама Управног суда. Разлози су племенско-идеолошки, политикантски и анти-црквени. Циљ је био да оспоре правни субјективитет Цркве и да један део свештенства отјерају из Црне Горе. Али, није лако с Богом ратовати. Ми знамо да је Христос рекао да ће гонити и његове ученике као што су и њега гонили. Исто тако знамо да је рекао да ће одржати реч његову као што су и његову одржали. У томе, као и у историји Цркве, налазимо снаге и стрпљења да истрајемо. И истрајаћемо уз Божију помоћ.

– Ко стоји иза тога?
– Према нашим сазнањима, иза ове бламаже стоје СДП и Ранко Кривокапић. Остали су само шегрти у том незаконитој работи. Покушао је, а хвала Богу није успио, да се прикаже као наводни ”чувар Црне Горе” и то од свештеника!?! А скоро свима нама који смо проглашени за ”националне непријатеље и непожељне” су корјени из Црне Горе. Да не волимо Црну Гору онда не бисмо ни живјели у њој. Он покушава да из тога извуче интерес за себе и своју странчицу. Међутим, то што он ради осуђују сви часни и честити људи без обзира да ли су Црногорци, Срби, Бошњаци или Албанци.

– Шта очекујете од актуелних правних спорова Цркве и државе око враћања имовине?
– Очекујем да судови пресуде по закону, а то значи у корист Цркве. Јер, да нисмо били сигурни да смо оштећени, дискриминисани и обесправљени не бисмо ни покретали поступке од Подгорице до Стразбура.

– Да ли је реална могућност да се обнови Његошева капела на Ловћену?
– Не да само постоји реална могућност него постоји и насушна потреба да се обнови Црква Светог Петра Цетињског на Ловћену и испуни посљедње завјештање Владике Рада. У питању су образ и душа Црне Горе, а то нема цијену.

– Да ли ће Митрополија испоштовати решење и уклонити Цркву са Румије?
– Црква је кроз историју градила, а није рушила свете храмове. То су радили неки други и зна се који. Наша је дужност да непрестано упозоравамо какав је и колики гријех рушити свети храм и какве су духовне и друге посљедице таквог чина. Црква на Румији се не може посматрати изоловано у односу на преко 10 хиљада објеката од Румије до Бара. Постоји и мораторијум Свјетске банке у односу на рушење објеката у барској општини. Чудим се да нико не пита за друге вјерске објекте који имају исти правни статус као и обновљена Црква Свете Тројице на Румији.

Pin It on Pinterest

Share This