Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_%20Teodorova%20subota_%20Ct_20.02.2010.mp3|titles=Теодорова субота у Цетињском манастиру]

IMG_0097.jpg

ЦЕТИЊЕ, 20. фебруара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Теодорову суботу, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У литургијској проповиједи вјерницима сабраним на литургији Владика Амфилохије је рекао да ми својим постом памтимо и пост пророка Мојсија који је прорицао Христов долазак у овај свијет.

„Када постимо сриједу и петак, ми се сјећамо Његових страдања и на посредан начин учествујемо у Његовим страдањима сјећајући се како је издат, сјећајући се Његовог распећа на Велики петак и Његове тродневне смрти“.

„Сви празници, не само Господњи и Богородичини, свих Светих Божјих људи, и сјећање на догађаје из домостроја спасења, нијесу ништа друго до празновање Исуса Христа од сјемена Давидова по Јеванђељу Павловом. Тако и Свети великомученик Теодор Тирон, тако и наш Свети отац Петар Цетињски, тако и рука Светог Јована Крститеља коју ми цјеливамо у овој Светињи, шта је друго до подсјећање на Њега“, казао је Митрополит Амфилохије.

„Свуда, дакле, гдје год се окренемо, и у нама и око нас, и у историји – ми налазимо Њега и Његово Свето Име и радујемо се томе. И овим постом се припремамо да још дубље видимо свјетлост истиниту и примимо Духа небескога“, нагласио је он.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This