Izaberite stranicu
[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/09.01.2010_Casopis%20Svetigora.mp3]

Христос се роди!

Са доласком најрадоснијег хришћанског празника Божића, из штампе је изашао нови број Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске.

Главну тему броја – Божић – отвара посланица Српске православне цркве – својој духовној дјеци. Слиједе текстови везани за овај празник. „Празници који претходе Божићу у свјетлости богослужбених текстова“ је назив чланка монахиње Амфилохије (Драгојевић), чија поезија је нашла мјеста у овом броју. Поводом празника, монахиња Стефанида (Бабић) пише о Божићу у манастиру. Можете прочитати и како се слави Божић у Русији. Ивана Јовановић казује о Благовијести рођења. Са црквом Христовог рођења у Витлејему, гдје се десило чудо рођења Господа нашег, упознаје нас ђакон Борис Фајфрић. А Божић не би био Божић да није препун радости и чудеса. Неколико текстова у овом броју има за тему чудо. Један од њих је „О чудима старе цркве у Сарајеву“.

Из богословља Светигора објављује двије теме. Једна је „Мјесто и улога породице и супружничке љубави у хришћанском образовању по светом Јовану Златоусту“, Епископа Јована Пурића. Друга је „Христологија и тријадологија код светог Јована Дамаскина“, коју потписује мр Никола Маројевић.

Божићни број Светигоре преноси дио предавања Његовог Високопреосвештенства Г. Амфилохија „Будите свети као што је свет отац ваш небески“, одржаног у Подгорици.

Нови број има и нову рубрику, под називом Мајке великих људи. Сазнајте каква је била мајка славног Николе Тесле.У рубрици психологија Елза Бибић одговара напитање „Нормалност као зрелост личности или плод духа?“.

Слиједе наставци текстова из претходног броја: „О имену Петка“, есеј о „Екатарини“, из старечника „Старац Мина из Црне Горе“. И овај број доноси неколико репортажа. Протосинђел Јован Ћулибрк пише о посјети ветерана 63. падобранске бригаде Светој Земљи. Ту је и репортажа о прослави имендана Митрополита Амфилохија у манастиру Жупа код Никшића, као и о прослави Светог Стефана Дечанског на Косову.

Од упокојења почившег Патријарха Павла протекло је четрдесет дана. Тим поводом Рајо Војиновић се обраћа читаоцима Светигоре текстом под називом „Угледајмо се на новог Павла Српског“.

Ту су прикази, поезија, путописи (архимандрит Лука преноси утиске из Минска). Можете прочитати саопштења са годишњег сабрања свештенства и монаштва Митрополије црногорско-прморске и са засједања Међуправославне комисије у Шамбезију пред припрему великог Сабора.

На самом крају су хронике које обухватају сва важнија дешавања из свијета, Помјесних цркава и Oтачаствене цркве од Никоља-дана до Божића.
С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This